Таку-таку с париуела редукция
Това смайващо с богатите си аромати и причудлива смес от съставки ястие е рожба на креолската кухня в Перу. За неговото приготвяне чернокожите робини използвали остатъците от храна. Освен с морски съставки сосът за заливката се приготвя и с различни видове меса или кайма. Рецептата е на шеф Карлос Портен от "Ломо".
СъставНеобходими продукти за 6 порции
- за таку-таку:
- 200 г бекон, нарязан на кубчета, по желание
- 2 ч. ч. сварен или консервиран червен фасул
- 1 ч. ч. сварен ориз
- 3 с. л. зехтин
- 1 с. л. чесън, нарязан на ситно
- ½ ч. ч. лук, нарязан на ситно
- сол и черен пипер на вкус
- ½ ч. ч. винен оцет
- 1 звезден анасон, грубо счукан
- 1 пръчка канела
- 5 карамфилчета
- 1 щипка риган
- 1 щипка мащерка
- 1 щипка кимион, грубо счукан
- за париуела:
- 600 г пресен октопод
- 300 г стриди (или леко сварени черни миди), почистени
- ½ ч. ч. зехтин
- 1 с. л. чесън, ситно нарязан
- 2 средни глави лук, ситно нарязани
- чили сос на вкус
- 3 домата, обелени, почистени и нарязани на кубчета
- 1 дафинов лист
- 1 ч. л. червен пипер
- ¼ ч. ч. бяло вино
- 1½ ч. ч. рибен бульон
- 1 ч. л. пресен риган
- сол и пипер на вкус
- 1 с. л. писко или гроздова ракия
- пресен кориандър
Начин на приготвяне
- 1.
За таку-таку в дълбок тиган на умерен огън се сгорещява зехтинът и чесънът се запържва до златисто. Слага се лукът и се сотира 2 мин. Прибавя се беконът, след няколко секунди се изсипва фасулът и се разбърква. Добавят се оцетът, звездният анасон, канелата и карамфилът. Огънят се намалява и когато започне да ври, се подправя със сол, пипер и останалите подправки. Оставя се да къкри около 5 мин. Слага се оризът и се разбърква с дървена лъжица. Маха се от огъня и се оставя да изстине.
- 2.
От изстиналата смес се оформят сплеснати елипсовидни кюфтета, които се изпържват до златисто и хрупкаво в зехтин.
- 3.
Париуелята може да се приготви и с други морски дарове по избор. В уок или дълбок тиган на умерен огън се загрява зехтинът и чесънът се запържва до златисто. Слага се лукът и се готви около 2 мин., докато стане прозрачен. Прибавят се чили сосът, червеният пипер, доматите и дафиновият лист. Разбърква се около 3 мин.
- 4.
Добавят се октоподът и стридите, сотират се и се заливат с виното и бульона. Оставят се да поврат 3 мин. и се сипва ракията. Огънят се намалява и ястието се оставя да къкри 4 мин. Подправя се със сол, пипер, риган и няколко капки сок от лайм.
- 5.
Сервира се, като върху всяко таку-таку се слага от париуелята и се поръсва с нарязан пресен кориандър.