Табуле с булгур, миди темпура и сух таратор
Мидите понасят какви ли не превъплъщения. Ето тук, в рецептата на варненския кулинарен корифей Пламен Петров, те са приготвени по японската техника за паниране, темпура, и са съчетани с пикантен сух таратор и свежо табуле. Резултатът е необичайно вкусно и добре балансирано предястие.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- за салатата:
- 120 г булгур
- 80 г червена капия, нарязана на кубчета
- 80 г зелена капия, нарязана на кубчета
- 80 г краставица, обелена и нарязана на кубчета, без семките
- 80 г червен домат, обелен и без семките
- 40 г червен лук, нарязан на ситно
- 40 г магданоз, нарязан на ситно
- 4-5 г мента, нарязана на ситно
- сол и бял пипер на вкус
- зехтин
- лимонов сок
- за мидите:
- 500 г миди с черупки или 150 г почистени
- 30 мл сухо бяло вино
- 100 мл вода
- 50 г брашно
- тогараши или фино смлян лют пипер, по желание
- сол
- олио за пържене
- брашно за паниране
- за таратора:
- 1 авокадо, обелено и нарязано на кубчета
- 120 г цедено кисело мляко
- 10 г филирани бадеми, леко запечени на сух тиган
- сол и бял пипер на вкус
- 2-3 капки зелено табаско
- 10 мл овкусен с чесън зехтин
-
копър, нарязан на ситно
Начин на приготвяне
- 1.
Булгурът се накисва в 500 мл хладка вода за 2 часа.
- 2.
През това време се приготвят мидите, като в дълбока и предварително загрята тенджера се поставя малко зехтин, колкото да покрие дъното, щипка сол и лют пипер на върха на ножа. Слага се чесънът и когато започне да добива леко златист цвят, се добавят измитите и почистени от брадата миди. Разбъркват се с дървена лъжица. Когато започнат да се отварят, се сипва виното. Тенджерата се покрива с капак и мидите се задушават до готовност. Изсипват се в тава, за да изстинат по-бързо.
- 3.
Темпурата се приготвя, като брашното, водата и тогараши се разбиват на рядка смес. Може да останат малки бучици. След като се извадят от черупките, мидите се овалват в брашно, панират се в темпурата и се пържат до готовност. Поставят се върху кухненска хартия, за да се попие мазнината от тях.
- 4.
Сухият таратор се приготвя, като всички продукти се смесят и разбъркат добре.
- 5.
Булгурът се отцежда от водата, в която е бил накиснат, и се изплаква обилно, а след това се подсушава. Сипва се в купа, към него се добавят останалите продукти за салатата. Овкусява се със сол, пипер, зехтин и лимонов сок. Разбърква се добре и предястието е готово да бъде сглобено и поднесено.