Начало За нас Реклама Контакти

Табуле с булгур, миди темпура и сух таратор

Снимка за Табуле с булгур, миди темпура и сух таратор
130
Време за приготвяне: 130 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Мидите понасят какви ли не превъплъщения. Ето тук, в рецептата на варненския кулинарен корифей Пламен Петров, те са приготвени по японската техника за паниране, темпура, и са съчетани с пикантен сух таратор и свежо табуле. Резултатът е необичайно вкусно и добре балансирано предястие.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. за салатата:
  2. 120 г булгур
  3. 80 г червена капия, нарязана на кубчета
  4. 80 г зелена капия, нарязана на кубчета
  5. 80 г краставица, обелена и нарязана на кубчета, без семките
  6. 80 г червен домат, обелен и без семките
  7. 40 г червен лук, нарязан на ситно
  8. 40 г магданоз, нарязан на ситно
  9. 4-5 г мента, нарязана на ситно
  10.  сол и бял пипер на вкус
  11.  зехтин
  12.  лимонов сок
  13. за мидите:
  14. 500 г миди с черупки или 150 г почистени
  15. 30 мл сухо бяло вино
  16. 100 мл вода
  17. 50 г брашно
  18.  тогараши или фино смлян лют пипер, по желание
  19.  сол
  20.  олио за пържене
  21.  брашно за паниране
  22. за таратора:
  23. 1 авокадо, обелено и нарязано на кубчета
  24. 120 г цедено кисело мляко
  25. 10 г филирани бадеми, леко запечени на сух тиган
  26.  сол и бял пипер на вкус
  27. 2-3 капки зелено табаско
  28. 10 мл овкусен с чесън зехтин
  29.  копър, нарязан на ситно
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Булгурът се накисва в 500 мл хладка вода за 2 часа.

  2. 2.

    През това време се приготвят мидите, като в дълбока и предварително загрята тенджера се поставя малко зехтин, колкото да покрие дъното, щипка сол и лют пипер на върха на ножа. Слага се чесънът и когато започне да добива леко златист цвят, се добавят измитите и почистени от брадата миди. Разбъркват се с дървена лъжица. Когато започнат да се отварят, се сипва виното. Тенджерата се покрива с капак и мидите се задушават до готовност. Изсипват се в тава, за да изстинат по-бързо.

  3. 3.

    Темпурата се приготвя, като брашното, водата и тогараши се разбиват на рядка смес. Може да останат малки бучици. След като се извадят от черупките, мидите се овалват в брашно, панират се в темпурата и се пържат до готовност. Поставят се върху кухненска хартия, за да се попие мазнината от тях.

  4. 4.

    Сухият таратор се приготвя, като всички продукти се смесят и разбъркат добре.

  5. 5.

    Булгурът се отцежда от водата, в която е бил накиснат, и се изплаква обилно, а след това се подсушава. Сипва се в купа, към него се добавят останалите продукти за салатата. Овкусява се със сол, пипер, зехтин и лимонов сок. Разбърква се добре и предястието е готово да бъде сглобено и поднесено.
     


Подходящи типове вина
Авг. 2012
Още подобни рецепти
Коментари