Сърдечна баница
Когато любовта минава през стомаха, а това е, признайте си, винаги, храната трябва да е безукорна и чувствена. Точно каквато е тази страстна по форма и вкус баница.
СъставНеобходими продукти за 4-6 порции
- за тестото:
- 10 г прясна мая
- 1 ч. л. захар
- ½ ч. ч. прясно мляко
- 2 ч. ч. брашно
- 1 ч. л. сол
- 2 с. л. зехтин или олио
- ½ ч. ч. вода
- 60 г масло за намазване
- за пълнежа:
- 150 г бекон, ситно нарязан
- 1 ч. л. зехтин
- 2 яйца
- 150 г настъргано пушено топено сирене
- 1 яйце за намазване
Начин на приготвяне
- 1.
Маята се разтваря заедно със захарта в 100 мл хладко мляко и 1 с. л. от брашното. Оставя се да шупне за 15 - 20 мин.
- 2.
Брашното се пресява със солта, в центъра му се оформя кладенче и в него се слагат маята, зехтинът, останалото мляко и водата. Омесва се тесто. Разделя се на 6 топчета, които се оставят покрити с кърпа за 10 мин.
- 3.
Пълнежът се приготвя, като в загретия зехтин се слага беконът. Разбърква се 4-5 мин., сваля се от котлона и се добавят яйцата. Разбъркват се, докато леко се сгъстят. Ако има нужда, отново се връща на огъня. Слага се сиренето.
- 4.
Всяко топче се разточва на кръг с диаметър 20 см. Слепват се един върху друг по 3 кръга, като между всеки се маже с масло. Получените 2 кръга се разточват върху намаслена повърхност на големи тънки листи.
- 5.
Върху корите се разпределя плънката. Навиват се на рула и се нарязват на пънчета с дебелина 4 см.
- 6.
Тава се намазва с масло. Пънчетата се подреждат във форма на сърце с пълнежа нагоре на разстояние 1 см едно от друго и се оставят да втасат 40 мин. Намазват се с разбитото яйце. Пекат се в загрята фурна на 210° С за 10 мин., а след това на 180° С за 20 - 30 мин.