Начало За нас Реклама Контакти

Сърчица от полента

Снимка за Сърчица от полента
70
Време за приготвяне: 70 минути
II
Степен на трудност - Средна

Полентата е близък родственик на нашенския качамак и е особено популярна в северната част на Италия. В случая ви я поднасяме с много домати, подправки и моцарела.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 250 г смес за качамак
  • 500 мл прясно мляко
  • 1 ч. л. сол
  • 1 ч. л. червен пипер
  • 1 щипка индийско орехче
  • 2 с. л. зехтин
  • 1 глава лук, нарязан на ситно
  • 2 скилидки чесън, ситно нарязан
  • 800 г домати, обелени и нарязани на ситно или от консерва
  • 1 с. л. доматено пюре
  • 1 ч. л. захар
  • 1 с. л. нарязан пресен босилек, риган или чубрица
  • 100 г моцарела или настърган кашкавал
  • 1 с. л. масло
  •   сол на вкус

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Тавичка с размери 30х20 см се покрива с фолио. Слагат се да заврат млякото с 500 мл вода и солта. Прибавя се качамакът наведнъж, като се бърка непрекъснато в продължение на 5 мин. Прибавят се червеният пипер и индийското орехче.

  2. 2.

    Готовата полента се изсипва в приготвената тавичка и се оставя да изстине.

  3. 3.

    През това време се приготвя сосът. Лукът се запържва леко в зехтина, след 2-3 мин. се прибавя чесънът. След 1 мин. се слагат доматите, доматеното пюре и захарта. Оставя се да покъкри и да се сгъсти за около 20 мин. Когато е готов, се слагат пресните подправки.

  4. 4.

    Изстиналата полента се обръща и се нарязва с формички за сладки. Подрежда се в тавичка, намазана с масло, залива се със соса и се поръсва със сиренето. Пече се на 200°С около 25 мин. Сервира се гореща със салата.


Септ. 2008
Още подобни рецепти
Коментари