Сърчица от полента
Полентата е близък родственик на нашенския качамак и е особено популярна в северната част на Италия. В случая ви я поднасяме с много домати, подправки и моцарела.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 250 г смес за качамак
- 500 мл прясно мляко
- 1 ч. л. сол
- 1 ч. л. червен пипер
- 1 щипка индийско орехче
- 2 с. л. зехтин
- 1 глава лук, нарязан на ситно
- 2 скилидки чесън, ситно нарязан
- 800 г домати, обелени и нарязани на ситно или от консерва
- 1 с. л. доматено пюре
- 1 ч. л. захар
- 1 с. л. нарязан пресен босилек, риган или чубрица
- 100 г моцарела или настърган кашкавал
- 1 с. л. масло
- сол на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Тавичка с размери 30х20 см се покрива с фолио. Слагат се да заврат млякото с 500 мл вода и солта. Прибавя се качамакът наведнъж, като се бърка непрекъснато в продължение на 5 мин. Прибавят се червеният пипер и индийското орехче.
- 2.
Готовата полента се изсипва в приготвената тавичка и се оставя да изстине.
- 3.
През това време се приготвя сосът. Лукът се запържва леко в зехтина, след 2-3 мин. се прибавя чесънът. След 1 мин. се слагат доматите, доматеното пюре и захарта. Оставя се да покъкри и да се сгъсти за около 20 мин. Когато е готов, се слагат пресните подправки.
- 4.
Изстиналата полента се обръща и се нарязва с формички за сладки. Подрежда се в тавичка, намазана с масло, залива се със соса и се поръсва със сиренето. Пече се на 200°С около 25 мин. Сервира се гореща със салата.