Селско месо
Заедно с тавче гравче селското месо може да се смята за националното ястие на Македония. Рецептите са различни,но винаги съдържат свинско и гъби, а тази е разнообразена с повечко зарзават и с кюфтета.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 300 г кайма
- 1 глава лук, ситно нарязан
- 2 с. л. магданоз, нарязан
- 1 ч. л. Рустикана
- 4 с. л. зехтин Extra Light
- 3 глави лук, нарязан на полумесеци
- 2 стръка праз, нарязан на кръгчета
- 2 моркова, нарязани на кръгчета
- 1 резен целина, нарязана на кубчета
- 2 сушени чушки, натрошени
- 500 г гъби, нарязани на резени
- 200 г пушени гърди, нарязани на кубчета
- 1 с. л. брашно
- 200 мл бяло вино
- 2 дафинови листа
- 1 кг свинска плешка, нарязана на кубчета
- 50 мл сметана, по желание
- сол, пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Каймата се омесва с лука, магданоза, Рустикана, сол и пипер на вкус. Оформят се малки кюфтета.
- 2.
В 2 с. л. загрят зехтин се слагат нарязаният на полумесеци лук, морковите, празът и целината. Разбъркват се на силен огън, докато започнат да се зачервяват. Прибавят се гъбите и чушките. Разбъркват се 4-5 мин. Слага се беконът, разбърква се.
- 3.
Слага се брашното и се разбърква. Налива се виното и се оставя да поври, без да се покрива, 2-3 мин. Добавя се 1 ч. ч. гореща вода и се подправя със сол и пипер на вкус. Добавя се дафиновият лист.
- 4.
В друг съд се сгорещяват 2 с. л. зехтин и се изпържва месото на 2-3 порции, докато леко се зачерви. Посолява се. Прибавя се към гъбите.
- 5.
Всичко се сипва в глинен съд, пускат се кюфтенцата. Пече се на 180° С около 60 мин. или докато месото омекне и сместа се сгъсти. Накрая може да се добави сметана и да се запече още 20 мин.
- Шардоне с дъб България/Европа Вионие
- Свежо младо червено България/Европа Свежо младо червено Нов свят
- Младо вино/Божоле нуво Зинфандел
- Мавруд Памид
- Мерло Нов свят Мерло Европа/България
- Каберне совиньон Европа/България Малбек България/Европа
- Червено Италия Кианти/Брунело ди Монталчино/Вино нобиле ди Монтепулчано
- Червено Франция Пеи Д' Ок Приорат
- Рибера дел Дуеро, Торо Червено Австрия