Зелеви сарми с месо
Устойчивото съчетание на ферментиралото зеле със свинското има популярни проявления в българската кухня, като сармите са може би най-апетитното.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 10 листа от кисело зеле
- 1 ч. ч. зелев сок
- 1 ч. ч. вода
- 1 сушена червена чушка, натрошена
- 1 дафинов лист
- 3 зърна бахар
- за пълнежа:
- 600 г свински врат, едро смлян или ситно скълцан
- 1 стрък праз, ситно нарязан
- 1 ч. л. червен пипер, едро смлян
- ½ ч. л. чубрица
- 2 щипки кимион
- 2 с. л. олио
- 1 с. л. брашно
- смлян шарен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Объркват се скълцаното месо, празът, червеният пипер, чубрицата, кимионът и шареният шарен пипер. Добавя се ½ ч. л. смляна морска сол.
- 2.
Изрязват се дебелите жилки на листата кисело зеле.
- 3.
Месото се разпределя и се завиват 10 - 12 стегнати сарми.
- 4.
На дъното на керамичен съд с капак или тавичка се слагат дафиновият лист, натрошената чушка и зърната бахар. Отгоре се подреждат сармите и се заливат със зелевия сок и водата. Сармите трябва да са леко покрити от течността. Отгоре се поръсва олиото.
- 5.
Съдът се затваря с капак или с алуминиево фолио. Пече във фурна на 180° С около 80 мин.
- 6.
Брашното се слага в тиган и се разбърква непрекъснато на умерен огън, докато се запече и леко се карамелизира.
- 7.
Бульонът от сармите се отлива и се разбърква с препеченото брашно. Отново се заливат сармите и се запичат още 10 - 15 мин. без капак или фолио, докато се зачервят.