Начало За нас Реклама Контакти

Зелеви сарми с месо

Снимка за Зелеви сарми с месо
120
Време за приготвяне: 120 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Устойчивото съчетание на ферментиралото зеле със свинското има популярни проявления в българската кухня, като сармите са може би най-апетитното.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 10 листа от кисело зеле
  • 1 ч. ч. зелев сок
  • 1 ч. ч. вода
  • 1 сушена червена чушка, натрошена
  • 1 дафинов лист
  • 3 зърна бахар
  • за пълнежа:
  • 600 г свински врат, едро смлян или ситно скълцан
  • 1 стрък праз, ситно нарязан
  • 1 ч. л. червен пипер, едро смлян
  • ½ ч. л. чубрица
  • 2 щипки кимион
  • 2 с. л. олио
  • 1 с. л. брашно
  •  смлян шарен пипер на вкус

Начин на приготвяне

  • 1.

    Объркват се скълцаното месо, празът, червеният пипер, чубрицата, кимионът и шареният шарен пипер. Добавя се ½ ч. л. смляна морска сол.

  • 2.

    Изрязват се дебелите жилки на листата кисело зеле.

  • 3.

    Месото се разпределя и се завиват 10 - 12 стегнати сарми.

  • 4.

    На дъното на керамичен съд с капак или тавичка се слагат дафиновият лист, натрошената чушка и зърната бахар. Отгоре се подреждат сармите и се заливат със зелевия сок и водата. Сармите трябва да са леко покрити от течността. Отгоре се поръсва олиото.

  • 5.

    Съдът се затваря с капак или с алуминиево фолио. Пече във фурна на 180° С около 80 мин.

  • 6.

    Брашното се слага в тиган и се разбърква непрекъснато на умерен огън, докато се запече и леко се карамелизира.

  • 7.

    Бульонът от сармите се отлива и се разбърква с препеченото брашно. Отново се заливат сармите и се запичат още 10 - 15 мин. без капак или фолио, докато се зачервят. 

Подходящи типове вина
Ян. 2016
Още подобни рецепти
Коментари