Свинско филе с какао и резене
Горчивият вкус е почти толкова модерен колкото и умами. Но все пак какаото в тази рецепта е приятно омекотено от меда, а букетът от аромати е буквално неописуем.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 10 зърна какао
- 2 ч. л. семена от резене
- 1 щипка канела
- 1 щипка пушен пипер
- 1 щипка кайенски пипер
- 1 свинско бонфиле около 600 г
- 1 с. л. мед
- ½ ч. л. сол
-
2 с. л. зехтин
Начин на приготвяне
- 1.
В тиган се слагат зърната какао на умерен огън и се разбъркват, докато започнат да се разпукват. Охлаждат се.
- 2.
Семената резене също се слагат в сух тиган и се разбъркват на умерен огън, докато леко си сменят цвета и се усети ароматът им. Охлаждат се.
- 3.
Какаото и резенето се счукват в хаванче. Трябва да останат по-едри зрънца от какаото. Прибавят се канелата и двата вида пипер.
- 4.
Месото се почиства от ципите и излишната мазнина и се обтрива със солта, меда и зехтина. Масажира се минута и се овалва в ароматната смес.
- 5.
Слага се в загрят тиган със зехтин да се зачерви от всички страни и се поставя в тавичка. Пече се около 15 мин. във фурна, загрята на 220° С. Оставя се да почине 5 мин., нарязва се и се сервира.
- Шардоне с дъб България/Европа Вионие
- Свежо младо червено България/Европа Свежо младо червено Нов свят
- Младо вино/Божоле нуво Зинфандел
- Мавруд Памид
- Мерло Нов свят Мерло Европа/България
- Каберне совиньон Европа/България Малбек България/Европа
- Червено Италия Кианти/Брунело ди Монталчино/Вино нобиле ди Монтепулчано
- Червено Франция Пеи Д' Ок Приорат
- Рибера дел Дуеро, Торо Червено Австрия