Суши със спанак и сусам
Явно е, че рибата и оризът не винаги вървят ръка за ръка, когато става въпрос за суши. Зеленчуците също са една добра компания на белите зрънца, особено в съучастие с уникалния вкус на сусама.
СъставНеобходими продукти за 8 парчета
- 5-6 едри листа от спанак
- 1 краставица, нарязана на тънки пръчици
- 1 червена чушка, нарязана на тънки пръчици
- 10 черни маслини без костилките
- 200 г готов ориз за суши
- за соса:
- 1 с. л. горчица
- 1 скилидка чесън, ситно скълцана
- 1 с. л. заквасена сметана
- лимонов сок
- сол на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Листата от спанак се попарват за 4-5 сек. във вряща подсолена вода и веднага се слагат в ледена вода, за да не си загубят цвета.
- 2.
Сосът се приготвя, като горчицата се смесва със сметаната и чесъна и се подправя с малко лимонов сок и сол, ако е необходимо.
- 3.
Върху рогозка за суши се поставя фолио за свежо съхранение. Върху него се слага оризът, разпределя се на равномерен пласт, отгоре се слагат ред листа от спанак.
- 4.
В единия край се прави каналче, в което се слага равномерно сосът, отгоре се разпределят пръчиците краставица, чушка и маслини. Завива се стегнато руло, като се внимава фолиото да остане отвън. Овалва се в сусама и се нарязва на кръгчета.