Японски омлет с пушена риба
Необичайният за всички останали хора японски подход към омлетите дава чудесен златист и стегнат обяд с превъзходен и наситен вкус.
СъставНеобходими продукти за 2 порции
- 4 яйца
- ½ с. л. захар
- ½ с. л. соев сос
- 1 с. л. мирин
- 1 щипка сол
- 3 стръка див лук
- 2 резена пушена риба, ситно нарязани
- 2-3 листа нори, по желание
Начин на приготвяне
- 1.
Яйцата се счупват в купа. С клечки се разбиват много леко, като белтъците се вдигат нагоре 3-4 пъти. Добавят се останалите продукти без рибата, лука и водораслите. Прецежда се. Добавя се рибата.
- 2.
Голям тиган се загрява на умерен огън. Целият се намазва с мазнина с четка. Налива се ⅓ от яйчната смес и се оставя на умерен огън, докато наполовина се сготви. Навива се на руло на три слоя и се слага в ъгъла на тигана.
- 3.
Празната част на тигана се намаслява отново и се сипва половината от останалата смес. Навитият омлет се повдига, за да влезе течността под него. Когато омлетът се постегне, се навива на руло на два пъти. С останалата смес се процедира по същия начин.
- 4.
Рулото се сипва върху бамбукова рогозка и се оформя на паралелепипед. Сервира се с пушена риба и див лук. По желание може да се завие в листа нори като суши.