Пиле с орехов сос
Когато в едно ястие се използват много орехи, в него се прокрадват специфични горчивина и стипчивост, които издигат вкусовете на останалите продукти и им дават възможността да се изявят.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 500 г пилешко филе
- 2 ч. ч. пилешки бульон
- 2 с. л. зехтин
- 2 ч. л. едросмлян червен пипер
- 2 с. л. магданоз, ситно нарязан
- орехи за поднасяне
- за соса:
- 1 филия хубав бял или пълнозърнест хляб без кората
- 2 с. л. пречистено масло
- 1 малка глава лук, ситно нарязана
- 2 скилидки чесън, пресовани
- 1 ч. л. люто чили
- 1 ч. ч. счукани орехи
Начин на приготвяне
- 1.
Филето се залива с бульона и се вари около 15 мин. или докато е готово. Охлажда се.
- 2.
Хлябът се накисва в чаша охладен бульон от пилето, изстисква се и се натрошава в купа.
- 3.
Маслото за соса се загрява и в него за 2 мин. се запържва леко лукът, добавят се чесънът и пиперът. Отстранява се от огъня.
- 4.
Смлените орехи, хлябът и лучената смес се пасиратс 1 ч. ч. от пилешкия бульон. Подправя се със сол и пипер на вкус.
- 5.
Филето се накъсва на конци и се смесва със соса.
- 6.
Ореховото олио се загрява с червения пипер и се поръсва върху пилето. Отгоре се разпределят магданозът и орехите.