Начало За нас Реклама Контакти

Азиатски ориз с пуешко и зеленчуци

Снимка за Азиатски ориз с пуешко и зеленчуци
40
Време за приготвяне: 40 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Сладко-солено-умами-киселият характер на тази рецепта е идеален пример за комбинирането и балансирането на вкусовете в източноазиатските ястия.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 1 ч. ч. жасминов ориз
  • 3 с. л. олио
  • 1 морков, нарязан на пръчици
  • 1 стрък праз или 1 глава лук, ситно нарязана
  • 300 г пуешко филе, нарязано на пръчици от
  • 2 с. л. натурално нишесте
  • 1 тиквичка, нарязана на пръчици
  • 1 червена чушка, нарязана на пръчица
  • ½ ч. ч. грах, замразен или консервиран
  • 4 с. л. бяло вино
  • 5 с. л. соев сос
  • 1 ч. л. настърган джинджифил
  • 2 с. л. ябълков оцет
  • 1 ч. л. захар
  • 1 скилидка чесън, пресована
  •  чили, по желание

Начин на приготвяне

  • 1.

    Оризът се измива добре, покрива се с 1⅓ ч. ч. вода, добавя се щипка сол и се слага да заври. Щом се появят мехурчета, огънят се намалява максимално и оризът се оставя, покрит, да къкри много леко 10 мин. Маха се от котлона и се оставя още 15 мин. Разрохква се с вилица.

  • 2.

    Смесват се 4 с. л. от соевия сос, джинджифилът, виното, оцетът, захарта, чесънът и чилито. Месото се разбърква с нишестето, 1 с. л. вода, 1 с. л. соев сос и малко сол.

  • 3.

    В дълбок тиган се загрява олиото и в него се слагат пуешките филета, като се обръщат, за да се зачервят от всички страни. Изваждат се и се слагат да се подсушат върху кухненска хартия. Останалата мазнина се загрява отново и в нея се слагат празът и морковът, разбъркват се 1 мин. и се слагат тиквичката и чушката. Запържват се много кратко. Добавят се месото и оризът. Всичко се залива със соса, разбърква се и се сервира.

Подходящи типове вина
Февр. 2014
Още подобни рецепти
Коментари