Азиатски ориз с пуешко и зеленчуци
Сладко-солено-умами-киселият характер на тази рецепта е идеален пример за комбинирането и балансирането на вкусовете в източноазиатските ястия.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 ч. ч. жасминов ориз
- 3 с. л. олио
- 1 морков, нарязан на пръчици
- 1 стрък праз или 1 глава лук, ситно нарязана
- 300 г пуешко филе, нарязано на пръчици от
- 2 с. л. натурално нишесте
- 1 тиквичка, нарязана на пръчици
- 1 червена чушка, нарязана на пръчица
- ½ ч. ч. грах, замразен или консервиран
- 4 с. л. бяло вино
- 5 с. л. соев сос
- 1 ч. л. настърган джинджифил
- 2 с. л. ябълков оцет
- 1 ч. л. захар
- 1 скилидка чесън, пресована
- чили, по желание
Начин на приготвяне
- 1.
Оризът се измива добре, покрива се с 1⅓ ч. ч. вода, добавя се щипка сол и се слага да заври. Щом се появят мехурчета, огънят се намалява максимално и оризът се оставя, покрит, да къкри много леко 10 мин. Маха се от котлона и се оставя още 15 мин. Разрохква се с вилица.
- 2.
Смесват се 4 с. л. от соевия сос, джинджифилът, виното, оцетът, захарта, чесънът и чилито. Месото се разбърква с нишестето, 1 с. л. вода, 1 с. л. соев сос и малко сол.
- 3.
В дълбок тиган се загрява олиото и в него се слагат пуешките филета, като се обръщат, за да се зачервят от всички страни. Изваждат се и се слагат да се подсушат върху кухненска хартия. Останалата мазнина се загрява отново и в нея се слагат празът и морковът, разбъркват се 1 мин. и се слагат тиквичката и чушката. Запържват се много кратко. Добавят се месото и оризът. Всичко се залива със соса, разбърква се и се сервира.