Пиле терияки
Терияки е японски метод на готвене, при който риба, пиле или друго месо се глазира в саке, мирин и соев сос.
СъставНеобходими продукти за 2-3 порции
- 500 г пилешки бутчета или крилца
- 1 глава лук, нарязана на полумесеци
- 4 с. л. олио
- за маринатата:
- 2 с. л. саке
- 4 с. л. лек соев сос
- 4 с. л. мирин
- 2 с. л. захар
- 1 ч. л. настърган джинджифил
Начин на приготвяне
- 1.
Пилешките бутчета се обезкостяват, отделят се кожата и излишната мазнина. Срязват се по дължина наполовина и се нарязват на парчета с големина 5 х 5 см.
- 2.
Смесват се продуктите за маринатата. Месото се разбърква с тях и се оставя за 15 мин.
- 3.
Половината олио се загрява и в него се слага лукът на умерен огън за 4-5 мин. Изважда се.
- 4.
Добавя се останалото олио и се слага пилето да се зачерви от всички страни. Изважда се. Отлива се мазнината. В тигана се добавя марината от пилето. Разбърква се, докато се сгъсти. Връща се лукът и сосът се сервира върху пилето.