Супа вишисоаз
Това е една класическа френска супа, която ви предлагаме в изпълнение на "Меню". Не е задължително да я украсявате по този атрактивен начин, но ако решите – става много просто. Изтегляте линии с помощта на бамбукова клечка и така можете да оформите всевъзможни интересни фигури.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 3 стръка праз
- 500 г картофи
- 2 с. л. краве масло
- 1 ч. ч. заквасена сметана
- ½ ч. л. настъргано индийско орехче
- сол на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Бялата част на праза се нарязва на тънки кръгчета. Картофите се обелват и се нарязват на малки кубчета.
- 2.
Маслото се разтопява и в него се задушава празът на бавен огън около 15 мин. Долива се 1,5 л студена вода, посолява се на вкус и се добавят картофите. Варят се на тих огън около 30 мин.
- 3.
Всичко се пасира и се подправя с индийско орехче и сол. Добавя се сметаната, разбърква се, охлажда се и се прибира в хладилника. Сервира се студена.
Вариации - Направете супата по-диетична, като замените сметаната с кисело мляко, а маслото - със зехтин.