Начало За нас Реклама Контакти

Супа топчета с кисело мляко и джоджен

Снимка за Супа топчета с кисело мляко и джоджен
50
Време за приготвяне: 50 минути
II
Степен на трудност - Средна

Любимо българско домашно ястие, супата топчета може да бъде разнообразена както с подправки като кимион, джоджeн и червен пипер, така и с млечния вкус на маслото и киселото мляко.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • за топчетата:
  • 200 г ситно смляна телешка кайма
  • ⅓ ч. л. смлян кимион
  •  сол и черен пипер на вкус
  • за супата:
  • 1 л телешки или зеленчуков бульон
  • 2 с. л. ориз
  • 1 ч. ч. кисело мляко
  • 1 жълтък
  • 1 с. л. брашно
  • ½ ч. л. смлян кимион
  • 1 ч. л. доматено пюре
  • за соса:
  • 2 с. л. масло
  • 1 ч. л. червен пипер
  • 1 ч. л. джоджен

Начин на приготвяне

  • 1.

    Каймата се омесва с кимиона, сол и черен пипер на вкус. Правят се малки топчета с големина на лешник.

  • 2.

    Бульонът се слага да заври. Добавят се топчетата и оризът. Варят се на умерен огън, докато се свари оризът.

  • 3.

    Разбиват се заедно млякото, брашното, жълтъкът, кимионът и доматеното пюре. Черпак от горещата супа се сипва внимателно към млечната смес при непрекъснато разбъркване. Застройката се сипва постепенно обратно в леко врящата супа. Разбърква се на тих огън 5-6 мин.

  • 4.

    За соса маслото се загрява и в него се слагат червеният пипер и джодженът. Добавя се към супата и веднага се сервира.


Юли 2014
Още подобни рецепти
Коментари