Супа топчета с кисело мляко и джоджен
Любимо българско домашно ястие, супата топчета може да бъде разнообразена както с подправки като кимион, джоджeн и червен пипер, така и с млечния вкус на маслото и киселото мляко.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- за топчетата:
- 200 г ситно смляна телешка кайма
- ⅓ ч. л. смлян кимион
- сол и черен пипер на вкус
- за супата:
- 1 л телешки или зеленчуков бульон
- 2 с. л. ориз
- 1 ч. ч. кисело мляко
- 1 жълтък
- 1 с. л. брашно
- ½ ч. л. смлян кимион
- 1 ч. л. доматено пюре
- за соса:
- 2 с. л. масло
- 1 ч. л. червен пипер
- 1 ч. л. джоджен
Начин на приготвяне
- 1.
Каймата се омесва с кимиона, сол и черен пипер на вкус. Правят се малки топчета с големина на лешник.
- 2.
Бульонът се слага да заври. Добавят се топчетата и оризът. Варят се на умерен огън, докато се свари оризът.
- 3.
Разбиват се заедно млякото, брашното, жълтъкът, кимионът и доматеното пюре. Черпак от горещата супа се сипва внимателно към млечната смес при непрекъснато разбъркване. Застройката се сипва постепенно обратно в леко врящата супа. Разбърква се на тих огън 5-6 мин.
- 4.
За соса маслото се загрява и в него се слагат червеният пипер и джодженът. Добавя се към супата и веднага се сервира.