Начало За нас Реклама Контакти

Супа топчета

Снимка за Супа топчета
60
Време за приготвяне: 60 минути
II
Степен на трудност - Средна

По сливенския край на топчетата в тази класическа българска супа викат валчета, което само може да я направи още по-интересна и желана.

СъставНеобходими продукти за 6 - 8 порции

  • 1 глава лук, ситно нарязана
  • 1 морков, нарязан на малки кубчета
  • 1 резен целина, нарязана на кубчета
  • 1 клонче чубрица
  • 400 г кайма
  • 2 с. л. ориз
  • ½ ч. л. чубрица
  • ½ ч. л. черен пипер
  • 1 щипка кимион
  • 2 с. л. брашно
  • 1 домат, ситно нарязан
  • 1 шепа фиде, натрошено
  • 1 яйце
  • 1 ч. ч. кисело мляко
  • 4 с. л. магданоз, ситно нарязан
  •  сол на вкус

Начин на приготвяне

  • 1.

    Лукът, морковът и целината се заливат с 2,5 л студена вода, добавят се 2 ч. л. морска сол и клончето чубрица и се слагат да заврат. Оставят се да къкрят 10 мин.

  • 2.

    Оризът леко се сварява със 120 мл вода, докато се абсорбира водата. Охлажда се и се омесва с каймата, чубрицата, пипера, кимиона и малко сол на вкус, ако не е солена каймата. Оформят се малки топченца, които се овалват в брашното и се пускат във врящия бульон. След като поврат 5 мин., се слага доматът. След още 10 мин. се пуска фидето и се вари 3-4 мин., докато омекне. Отстранява се от огъня.

  • 3.

    Разбиват се яйцето с киселото мляко. Малко по малко се сипва от горещата супа в млечната смес при непрекъснато разбъркване. След като се стопли застройката, се сипва в супата, разбърква се и се сервира с пресния магданоз.
     

Юни 2015
Още подобни рецепти
Коментари