Супа топчета
По сливенския край на топчетата в тази класическа българска супа викат валчета, което само може да я направи още по-интересна и желана.
СъставНеобходими продукти за 6 - 8 порции
- 1 глава лук, ситно нарязана
- 1 морков, нарязан на малки кубчета
- 1 резен целина, нарязана на кубчета
- 1 клонче чубрица
- 400 г кайма
- 2 с. л. ориз
- ½ ч. л. чубрица
- ½ ч. л. черен пипер
- 1 щипка кимион
- 2 с. л. брашно
- 1 домат, ситно нарязан
- 1 шепа фиде, натрошено
- 1 яйце
- 1 ч. ч. кисело мляко
- 4 с. л. магданоз, ситно нарязан
- сол на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Лукът, морковът и целината се заливат с 2,5 л студена вода, добавят се 2 ч. л. морска сол и клончето чубрица и се слагат да заврат. Оставят се да къкрят 10 мин.
- 2.
Оризът леко се сварява със 120 мл вода, докато се абсорбира водата. Охлажда се и се омесва с каймата, чубрицата, пипера, кимиона и малко сол на вкус, ако не е солена каймата. Оформят се малки топченца, които се овалват в брашното и се пускат във врящия бульон. След като поврат 5 мин., се слага доматът. След още 10 мин. се пуска фидето и се вари 3-4 мин., докато омекне. Отстранява се от огъня.
- 3.
Разбиват се яйцето с киселото мляко. Малко по малко се сипва от горещата супа в млечната смес при непрекъснато разбъркване. След като се стопли застройката, се сипва в супата, разбърква се и се сервира с пресния магданоз.