Супа със спанак, лапад и сирене
Макар и традиционна за пролетния български вкус, тази супа ще ви изненада с оригиналния си начин на поднасяне. Вкусното съчетание на пресните листни зеленчуци с родното бяло сирене, допълнено от любимата на много хора хрупкава кашкавалена закуска е чудесен начин да почерпите сили направо от природата.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 500 г спанак и лапад, нарязани на ситно
- 1 л пилешки или зеленчуков бульон
- 1 глава лук, нарязана на ситно
- 1 скилидка чесън, нарязана на ситно
- 2 с. л. брашно
- 200 г бяло саламурено сирене, нарязано на малки кубчета
- 100 г настърган кашкавал
- 4 филии хляб
- 2 с. л. зехтин
- сол на вкус
- пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Бульонът се слага да заври.
- 2.
Зехтинът се сгорещява в тенджера и в него се слагат да се задушат лукът и чесънът. Прибавя се спанакът и се разбърква да позавехне. Прибавя се брашното, разбърква се и се залива с бульона. Като поври 5 мин. се прибавя сиренето. След 3-4 мин. се отстранява от огъня.
- 3.
Супата се разпределя на порции в огнеупорни чинии или купички.
- 4.
Във всяка чиния се слага по една филия хляб и се поръсва с кашкавал. Супата се запича за 10 мин. на 220° С, докато кашкавалът почервенее.