Супа с риба и скариди
Тази мощна и морска супа е изключително лесна за приготвяне и е идеалният избор за делнични, а и празнични обеди или вечери.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 2 с. л. зехтин арбекина
- 1 с. л. масло
- 1 глава лук, ситно нарязана
- 1 стрък селъри, ситно нарязан
- 1 морков, ситно нарязан
- 500 г филе от риба, нарязано
- 400 г морски дарове – миди, скариди, рулца от раци, сварени или сурови
- 1 с. л. брашно
- 100 г дребна паста
- 1 ч. л. 5 билки Провансал
- 100 мл портокалов сок
- 50 мл вермут
- 1 ч. л. кора от портокал
- 1 ч. ч. сметана
- сол на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
В плитка тенджера се загрява зехтина и се слагат лук, селъри и морков. Разбъркват се 3-4 мин. Добавя се рибата и се разбърква, докато си смени цвета.
- 2.
Морските дарове, ако са сурови, се слагат едновременно с рибата. Добавя се брашното, налива се 1,5 л вряща вода, посолява се. Оставя се да поври 15 мин.
- 3.
Слагат се провансалските подправки, пастата и морските дарове, ако са сварени. Варят се 5-6 мин. и се сипват портокаловият сок и вермутът. Добавят се протокаловата кора и сметаната. Щом заври, се отстранява от огъня.