Супа с леща и броколи
СъставНеобходими продукти за 4 - 6
- 2 с. л. зехтин Classic
- 1 стрък праз, ситно нарязан
- 1 резен целина, нарязан на на малки кубчета
- 2 моркова, нарязани на кръгчета
- 1 дафинов лист
- ½ ч. л. кимион
- 1,5 л зеленчуков бульон или вода
- 1 ч. ч. зелена или кафява леща
- 1 малка глава броколи, нарязана на розички
- 4 с. л. сок от лимон
- 2 скилидки чесън, ситно нарязани
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
В загретия зехтин се слагат празът, целината и морковът. Сипва се 1 с. л. вода и зеленчуците се разбъркват, за да се задушат за 3-4 мин.
- 2.
Добавят се дафиновият лист, кимионът и лещата, разбъркват се и се наливат 1,5 л зеленчуков бульон или гореща вода, посолява се на вкус и супата се оставя да ври на тих огън за 15 - 20 мин., или докато омекне лещата.
- 3.
Добавят се розичките броколи и чесънът. След като поври 5 мин., супата се подправя с пипер и лимонов сок и се поднася.
Подходящи типове вина
- Свежо младо бяло България/Европа Шардоне без дъб
- Шардоне с дъб България/Европа Совиньон блан Нова Зеландия/Нов свят
- Совиньон блан България/Европа Червен мискет
- Гренаш блан Бяло Бордо
- Пино ноар България/Европа Сухи шампански и пенливи вина с леко тяло (non vintage/ Blanc de blancs) по класическа технология
- Пенливи вина по метода Шарма
Ноем. 2010
Още подобни рецепти
Коментари