Супа с едри скариди
"Опитваме, примляскваме, а след това дори сърбаме и докато пикантно подсмърчаме, се чудим колко добри сме били, а никой не го знае." С тези думи създателят на рецептата Драгомир Иванов от блоговете Римската кухня и Вкусни моменти описва последствията от чудната морска супа.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 500 г сварени и изчистени едри скариди
- 2 с. л. масло
- 1 глава лук, ситно нарязан
- 2 с. л. доматено пюре
- 250 мл бяло вино
- 500 мл рибен бульон
- 60 г ориз
- 300 мл прясна сметана
- ½ ч. л. сол
- ½ ч. л. кайенски пипер
- 1 щипка индийско орехче
-
1 портокалово резенче
Начин на приготвяне
- 1.
Лукът се запържва леко в маслото и се добавя пюрето. Разбърква се няколко минути и се гаси с виното. Оставя се 5 - 10 мин. да покъкри.
- 2.
Посолява се на вкус и се поръсва със замах достатъчно от кайенския пипер. Сипва се оризът, похлупва се и се вари около 25 мин.
- 3.
Половината от скаридите се слагат вътре и всичко се смила на крем с пасатор.
- 4.
Налива се бульонът, разбърква се добре и отново се вари около 5 мин. Добавя се сметаната и се пускат и останалите скариди. Подправя се с индийското орехче и изцедения сок от портокаловия резен. Вари се още 5 - 10 мин.