Супа панадел
Типичната средноевропейска супа със зимни зеленчуци, телешко месо и палачинки е популярно ястие в Чехия и Австрия.
СъставНеобходими продукти за 4 - 6 порции
- за супата:
- 500 г телешко месо с кости
- 1,5 л вода
- 1 ч. л. черен пипер на зърна
- 1 глава лук, нарязана на ситно
- ½ глава целина, нарязана на кубчета
- 1 морков, нарязан на кубчета
- 1 с. л. пащърнак, нарязан на ситно
- 1 ч. л. сол
- за палачинките:
- 2 яйца
- 1 ч. ч. прясно мляко
- 6 с. л. брашно
- 2 с. л. краве масло
- ½ ч. л. сол
Начин на приготвяне
- 1.
Месото се слага да се свари много добре в 1,5 л вода с черния пипер и лука за 2-3 часа. Обезкостява се, нарязва се и се връща в бульона, като се добавят целината, морковът и пащърнакът. Всички продукти се варят още 20 мин.
- 2.
През това време се приготвят палачинките. Яйцата се разбиват с брашното, прибавят се млякото и солта. Изпичат се 4-6 палачинки върху намазан с масло тиган. Навиват се на руло и се нарязват на тънки ивици.Супата се гарнира с палачинките и обилно поръсена с черен и червен пипер.