Супа от тиква
В родното си Мексико тиквата е прилагана както в рецептите за десерти, така и в солени ястия, като предпочитанията клонят към вторите. Ще разберете защо, ако опитате тази ароматна супа.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 500 г тиква, почистена и нарязана на кубчета
- 3 с. л. олио
- 1 глава лук, нарязана на ситно
- 3 скилидки чесън, нарязани
- 2 моркова, нарязани на кръгчета
- 1 резен целина, нарязан на кубчета
- 1,5 л зеленчуков или пилешки бульон
- 1 щипка канела
- ¼ ч. л. смлян бахар
- ¼ ч. л. индийско орехче
- 1 зелена люта чушка, ситно нарязана
- 200 г заквасена сметана
- сол и черен пипер на вкус
- 100 г запечени тиквени семки за гарниране
Начин на приготвяне
- 1.
В загрятото олио се слагат лукът, чесънът, морковът, целината и тиквата. Разбъркват се 3-4 мин. и се заливат с бульона. Оставят се да поврат 20 мин. и всичко се пасира.
- 2.
Пасираната супа се подправя с канелата, бахара, индийското орехче, лютата чушка и се оставя да поври още 5 - 10 мин. Сваля се от огъня и се добавя половината от сметаната. Останалата сметана се разбърква с щипка сол и щипка канела.
- 3.
Супата се гарнира с лъжица от канелената сметана и тиквените семки.