Супа от коприва и овесени ядки
Пословична със своите полезни свойства, пролетната коприва има главната роля в тази скромна като съставки, но изключително вкусна супа. Задръжте с нея зелената вълна през целия сезон.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 2 ч. ч. връхчета от коприва
- 1 с. л. краве масло
- 2 стръка пресен лук, нарязани на ситно
- 2 с. л. овесени ядки
- 1 ч. ч. прясно мляко
- черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Копривата се измива много добре под течаща вода и се нарязва на ситно.
- 2.
Маслото се разтопява и в него се слага лукът. Разбърква се 1-2 мин. и се добавят овесените ядки. Бъркат се, докато леко порозовеят. Наливат се 1 л гореща вода или бульон и прясното мляко. Разбърква се. Щом всичко заври, се слага копривата. Оставя се на слаб огън за 20 мин.
- 3.
Готовата супа се подправя с черен пипер на вкус. Може да се овкуси с пресован чесън и да се поднесе с лъжица натрошено бяло или синьо сирене.
Вариации · Опитайте със спанак или киселец вместо с коприва.