Супа от кисело зеле и колбаси
Макар супата kapustnica в Словакия да се яде почти само по Коледа и Нова година, ние смятаме, че тя е подходяща за целия зимен сезон, или поне докато киселото зеле става за нещо.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 кг кисело зеле, ситно нарязано
- 1,5 л вода
- 1 ч. ч. бяло вино
- 400 г свински врат с кост
- 1 ч. л. зърна черен пипер
- 1 ч. л. ким
- 2 скилидки чесън, ситно нарязани
- 1 дафинов лист
- 1 с. л. сушени манатарки, ситно нарязани
- 2 глави лук
- 2 цели зърна карамфил
- 2 зелени ябълки
-
- 1 с. л. червен пипер
- 1 ч. л. лют червен пипер
- 200 г бекон, нарязан на кубчета
- 200 г кренвирши в естествена обвивка
- 200 г наденици или дебърцини
- 100 г заквасена сметана
-
1 с. л. брашно
Начин на приготвяне
- 1.
Зелето се слага заедно със соковете и виното в голяма тенджера и се покрива с водата. Слага се да заври. Добавят се свинският врат, черният пипер, кимът, дафиновият лист, чесънът, гъбите, целите глави лук, на които са забодени карамфилчетата и целите ябълки, с отстранени дръжки. Всичко се оставя да поври на тих огън, докато месото омекне и се отдели от костите и ябълките се напукат.
- 2.
Супата се посолява на вкус. Добавят се червеният пипер и лютият пипер. Месото се нарязва и се връща в супата. Отстраняват се дафиновият лист, лукът и люспите на ябълките.
- 3.
Колбасите се нарязват на кръгчета. В тиган се слага беконът и се разбърква, докато се зачерви. Добавят се останалите колбаси. Разбъркват се, докато се зачервят. Слагат се в супата и се оставят да поврат още 10 мин.
- 4.
Сметаната се разбърква с брашното и с нея се застройва супата.