Супа от гъби с трахана
Гъбите и траханата сякаш са създадени, за да творят в единението си щедри, нежни и засищащи супи, като тази, чиято рецепта ви предлагаме. Това простичко и вкусно ястие е чудесен пример, как позабравените традиции могат съвсем лесно да се изяват по един безупречно съвременен начин.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 400 г гъби
- 1 глава лук, нарязана на ситно
- 1 с. л. масло
- 1 с. л. олио или зехтин
- 6 с. л. трахана
- 4 с. л. сметана
- 4 с. л. крутони
- 2 с. л. крем сирене, по желание
- 2 с. л. джоджен и магданоз, нарязани на ситно
- лимонов сок
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Траханата се залива с 1,5 л вода и се оставя да постои 20 мин. Слага се да заври за 4-5 мин.
- 2.
Лукът се запържва в загрятата мазнина, добавят се гъбите. Разбъркват се, докато се изпари водата им и се заливат с горещата трахана. Оставят се да поврят заедно 4-5 мин. Прибавят се зелените подправки, сол, лимонов сок и черен пипер на вкус. По желание се добавя крем сирене за по-кадифен вкус.
- 3.
Супата се поднася с крутоните и лъжица сметана.