Супа от джолан и мляко
Хитроумната и вездесъща у нас шкембе чорба лесно и вкусно може да бъде направена и със сочното месо от джолана, както ще разберете, когато приготвите тази рецепта.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 750 г телешки джолан с кост
- 2 скилидки чесън
- 2 ч. ч. прясно мляко
- 125 г краве масло
- 2 с. л. червен пипер
- за заливката:
- 2–3 скилидки чесън, скълцани
- 3 ч. л. оцет
- сол на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Джоланът се слага да се вари в подсолена вода около 1–1,5 часа, докато месото започне да се отделя от костта. Изважда се и месото се нарязва на ситно, след което се връща да поври още 10 – 15 мин., като към течността се прибавят две скилидки чесън. Сипват се две чаши прясно мляко и се оставя да ври на много тих огън.
- 2.
Отделно се приготвя застройка, като се разтопява маслото и в него се разбъркват 2 с. л. нелют червен пипер. Прибавя се от бульона, в който е вряло месото и с тази смес се застройва супата.
- 3.
Приготвя се заливка от скълцан чесън, оцет, няколко капки вода и сол и се поднася с нея.