Супа от джолан
Месото от телешкия джолан е много подгодящо за прости и вкусни ястия, които привличат с успокояващия и сгряващ тялото и душата уют.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 кг телешки джолан
- 1 стрък праз, нарязан на кръгчета
- 5 печурки, нарязани на четвъртинки
- 2 червени чушки, нарязани на ситно
- 2 домата, обелени и нарязани на ситно
- 3 с. л. олио
- 1 с. л. брашно
- 1 глава лук, нарязан на ситно
- 1 ч. л. червен пипер
- 3 с. л. нарязан магданоз
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Джоланът се залива с литър и половина студена вода и се слага на огъня. Когато заври, се посолява. Щом омекне месото, се прибавят гъбите и празът. След 10 минути се слагат чушките, а след още 5 мин. се слагат доматите.
- 2.
Месото от сварения джолан се отделя от костите, нарязва се и се връща в бульона.
- 3.
В загрятото олио се задушава лукът, слагат се брашното и червеният пипер. Чаша от бульона на супата се излива при непрекъснато разбъркване в брашнената смес и всичко се връща в супата. След като поври още 5 мин., е готова. Поднася се, поръсена със ситно нарязан магданоз и черен пипер.