Супа от диви гъби с ароматна пяна
СъставНеобходими продукти за 4
- 500 г смесени горски гъби, нарязани на кубчета
- 100 мл сметана с масленост 35%
- 1 ч. л. листа от прясна мащерка, ситно нарязани
- 3 с. л. масло
- 2 стръка праз, нарязани на тънки кръгчета
- 2 скилидки чесън, ситно нарязани
- 2 с. л. брашно
- 1 л горещ зеленчуков бульон
- 150 мл пенливо вино или вермут
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Сметаната се разбива на пяна и се подправя с малко сол и с мащерката. Слага се за 2 часа в хладилника, за да поеме аромата на мащерката.
- 2.
Маслото се загрява и в него се слагат гъбите. Разбъркват се, докато им се изпари водата и останат на мазнина.
- 3.
Празът и чесънът се добавят към гъбите и се разбъркват 2-3 мин. Поръсват се с брашното, разбъркват се и се налива горещият бульон. Супата се подправя със сол и пипер на вкус и се оставя да къкри 10 - 15 мин. Добавя се виното и след още 2-3 мин. се отстранява от огъня. Сервира се с лъжица от ароматната сметана.
Подходящи типове вина
Септ. 2010
Още подобни рецепти
Коментари