Начало За нас Реклама Контакти

Супа от диви гъби с ароматна пяна

Снимка за Супа от диви гъби с ароматна пяна
120
Време за приготвяне: 120 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Топлата супа в дъждовния есенен ден е едно от блаженствата на този свят, особено ако тя е упойващо ароматна, с гъби и със сметана.

СъставНеобходими продукти за 4

  1. 500 г смесени горски гъби, нарязани на кубчета
  2. 100 мл сметана с масленост 35%
  3. 1 ч. л. листа от прясна мащерка, ситно нарязани
  4. 3 с. л. масло
  5. 2 стръка праз, нарязани на тънки кръгчета
  6. 2 скилидки чесън, ситно нарязани
  7. 2 с. л. брашно
  8. 1 л горещ зеленчуков бульон
  9. 150 мл пенливо вино или вермут
  10.  сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Сметаната се разбива на пяна и се подправя с малко сол и с мащерката. Слага се за 2 часа в хладилника, за да поеме аромата на мащерката.

  2. 2.

    Маслото се загрява и в него се слагат гъбите. Разбъркват се, докато им се изпари водата и останат на мазнина.

  3. 3.

    Празът и чесънът се добавят към гъбите и се разбъркват 2-3 мин. Поръсват се с брашното, разбъркват се и се налива горещият бульон. Супата се подправя със сол и пипер на вкус и се оставя да къкри 10 - 15 мин. Добавя се виното и след още 2-3 мин. се отстранява от огъня. Сервира се с лъжица от ароматната сметана.
     


Подходящи типове вина
Септ. 2010
Още подобни рецепти
Коментари