Супа от червено цвекло
През януари у нас традиционно се измерват най-ниските температури през годината. И когато навън се пукат дърво и камък от студ, организмът ни е особено податлив на атаките на всякакви вируси. В такъв случай помага само едно! Извадете големия чук под формата на една чорбица от червено цвекло, едно типично зимно ястие, което на всичкото отгоре ще ни зареди и с ценни витамини! Това е перфектната ударна сила срещу всякакви настинки и анемията!
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 350 г сварено червено цвекло
- 4 с. л. портокалов сок
- 200 г пресни или замразени червени боровинки
- 1 ч. ч. кисело мляко
- 1ч. л. табаско или друг лютив сос
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
- за гарниране:
- 4 ч. л. изцедено кисело мляко
- 1 с. л. червени боровинки
- стръкче джоджен
Начин на приготвяне
- 1.
Боровинките се заливат с 1 ч.ч. вода и се слагат да заврат.
- 2.
Цвеклото се нарязва на парчета и се пасира. Прибавят се боровинките и киселото мляко. Пасира се отново и се прецежда.
- 3.
Супата се подправя с лютивия сос, сол и пипер на вкус. Охлажда се в хладилника.
- 4.
Поднася се с лъжичка мляко, няколко боровинки и листенце джоджен.