Супа харира
Традиционната ароматна мароканска супа харира се приготвя при специални случаи - по време на Рамадан или в деня след сватбено празненство. Както при всяко традиционно ястие може да попаднете на толкова разновидности на харира, колкото са домовете в магребската държава. Срещат се варианти и без месо, по-бистри или по-гъсти, като яхния.
СъставНеобходими продукти за 6-8 порции
- ⅓ ч. ч. брашно
- 1 ч. ч. нахут
- ½ ч. ч. бял боб
- ½ ч. ч. леща
- 2 с. л. зехтин
- 1 с. л. масло
- 400 г агнешко или телешко месо с костите
- 2 глави лук, нарязани на ситно
- 1 щипка шафран
- 1 с. л. червен пипер
- 500 г домати от консерва, нарязани на ситно
- 1 връзка магданоз
- 1 връзка пресен кориандър
- 1 лимон
- 1 шепа фиде
-
сол на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Брашното се разбърква с 1 ч. ч. вода и се оставя да престои една нощ.
- 2.
Нахутът се измива и се накисва в 2 ч. ч. вода за една нощ.
- 3.
Месото се нарязва на кубчета, а костите се запазват.
- 4.
Зехтинът и маслото се сгорещяват и в тях се слага месото да се зачерви от всички страни. Добавят се лукът, шафранът и червеният пипер. Разбъркват се 3-4 мин. Наливат се 1,5 л гореща вода и се добавят костите, нахутът и бобът. Всичко се вари на тих огън за 2 часа или докато месото и варивата омекнат. Слага се лещата да поври 20 мин.
- 5.
Супата се посолява на вкус, изваждат се костите. Слагат се доматите, магданозът, кориандърът, накиснатото брашно и още 1,5 л гореща вода. Щом всичко заври, се добавя фидето. След още 5-6 мин. супата е готова. Подправя се със сока от лимона и се поднася.