Начало За нас Реклама Контакти

Супа харира

Снимка за Супа харира
150
Време за приготвяне: 150 мин. + 1 нощ за нахута
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Традиционната ароматна мароканска супа харира се приготвя при специални случаи - по време на Рамадан или в деня след сватбено празненство. Както при всяко традиционно ястие може да попаднете на толкова разновидности на харира, колкото са домовете в магребската държава. Срещат се варианти и без месо, по-бистри или по-гъсти, като яхния. 

СъставНеобходими продукти за 6-8 порции

  • ⅓ ч. ч. брашно
  • 1 ч. ч. нахут
  • ½ ч. ч. бял боб
  • ½ ч. ч. леща
  • 2 с. л. зехтин
  • 1 с. л. масло
  • 400 г агнешко или телешко месо с костите
  • 2 глави лук, нарязани на ситно
  • 1 щипка шафран
  • 1 с. л. червен пипер
  • 500 г домати от консерва, нарязани на ситно
  • 1 връзка магданоз
  • 1 връзка пресен кориандър
  • 1 лимон
  • 1 шепа фиде
  •  сол на вкус
     

Начин на приготвяне

  • 1.

    Брашното се разбърква с 1 ч. ч. вода и се оставя да престои една нощ.

  • 2.

    Нахутът се измива и се накисва в 2 ч. ч. вода за една нощ.

  • 3.

    Месото се нарязва на кубчета, а костите се запазват.

  • 4.

    Зехтинът и маслото се сгорещяват и в тях се слага месото да се зачерви от всички страни. Добавят се лукът, шафранът и червеният пипер. Разбъркват се 3-4 мин. Наливат се 1,5 л гореща вода и се добавят костите, нахутът и бобът. Всичко се вари на тих огън за 2 часа или докато месото и варивата омекнат. Слага се лещата да поври 20 мин.

  • 5.

    Супата се посолява на вкус, изваждат се костите. Слагат се доматите, магданозът, кориандърът, накиснатото брашно и още 1,5 л гореща вода. Щом всичко заври, се добавя фидето. След още 5-6 мин. супата е готова. Подправя се със сока от лимона и се поднася.
     

Подходящи типове вина
Ноем. 2013
Още подобни рецепти
Коментари