Суфле със скариди и ванилия
Не се учудвайте на ванилията в рецептата. Нейното характерно леко мускусно ухание съвсем естествено се свързва със сладкия морски аромат на скаридите, за да направят пухкавото суфле истинска кулинарна звезда.
СъставНеобходими продукти за 8 порции
- 400 г скариди, почистени
- 1 ч. ч. черупки от скариди
- 1 с. л. зехтин
- 2 стръка пресен лук, ситно нарязани
- 1 шушулка ванилия
- 60 г масло
- 3 с. л. брашно
- 5 белтъка
- 4 жълтъка
- 50 г настъргано пармиджано
- 1 щипка лимонена киселина
- 250 мл прясно мляко
- 200 мл бяло вино
- 100 мл течна сметана
-
сол и бял пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
В загретия зехтин се слага лукът и се разбърква на умерен огън 2-3 мин. Прибавят се скаридите, сол и бял пипер на вкус. Разбъркват се 4-5 мин., докато се зачервят отвън и месото им побелее. Прибавят се семенцата от ванилията. Половината от скаридите се пасират, а другата половина се нарязват.
- 2.
Купички за суфле се намазват с масло и се поръсват с половината пармиджано.
- 3.
В останалото загрято масло се слага брашното и се разбърква на умерен огън 1-2 мин. Сипва се млякото при непрекъснато разбъркване, докато сместа стане гладка и се сгъсти. Отстранява се от огъня и се прибавят един по един жълтъците, останалото пармиджано и пасираните скариди.
- 4.
Белтъците се разбиват с лимонената киселина за 3 мин., като постепенно се увеличава скоростта на разбиване. Нарязаните скариди се разбъркват с 2 с. л. от белтъците. Прибавят се към основната смес. Останалите белтъци се добавят на 2 части към сместа, като се разбърква внимателно отдолу нагоре. Сипва се във формичките.
- 5.
Фурната се загрява предварително на 180° С и суфлетата се пекат
- 6.
Черупките от скаридите се запържват в 1 с. л. зехтин, докато се зачервят. Заливат се с виното, добавя се шушулката от ванилията и се варят, докато течността се изпари наполовина. Прецежда се и бульонът се смесва със сметаната. Подправя се със сол и пипер на вкус, оставя се на тих огън още минута да поври и се сваля от огъня.
- 7.
Суфлетата се изваждат от фурната и се поднасят веднага със соса, който се сипва с малка лъжичка в центъра на суфлетата.