Суфле със скариди
Soufflé на френски буквално означава "издут, издухан" и се използва за бухнали и въздушни ястия, но достатъчно плътни, за да запазят формата си. Рецептите могат да включват месо и колбаси, риба и морски дарове, дори плодове. Ние избрахме скариди и спанак.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 400 г спанак
- 4 с. л. масло
- 3 с. л. брашно
- 1 ч. ч. прясно мляко
- 50 г пармезан, фино настърган
- 4 яйца
- 100 г крем-сирене
- 1 щипка индийско орехче
- 1 щипка кайенски пипер
- 100 г обелени сварени скариди, нарязани на ситно
- сол и черен пипер на вкус
- за соса:
- 1 ч. ч. черупки от скариди
- 400 мл бяло вино
- 1 с. л. масло
- 1 стрък зелен лук, нарязан на ситно
- 1 ч. л. брашно
- 100 г скариди, сварени и нарязани на ситно
- 1 с. л. копър, нарязан на ситно
Начин на приготвяне
- 1.
За соса черупките от скаридите се слагат в тавичка и се запичат в загрята фурна на 160° С за 20 мин., докато се зачервят добре. Горещи се заливат с виното и се варят, докато бульонът се редуцира до 1 ч. ч. Прецежда се.
- 2.
Маслото за соса се стопява, зеленият лук се слага да се задуши леко, добавя се брашното, разбърква се и се налива прецеденото вино. Бърка се, докато се сгъсти. Слагат се скаридите и копърът. Сосът не бива да е много гъст. Държи се на топло.
- 3.
Формички за суфле се намазват с масло и се поръсват с пармезан. Спанакът се измива и се нарязва на ситно. Слага се да завехне за 30 сек. в 1 с. л. сгорещено масло. Маха се от огъня и се отцежда от от течността.
- 4.
Останалото масло се сгорещява и в него се слага брашното. Разбърква се и се налива млякото. Бърка се, докато се сгъсти. Маха се от огъня. Добавят се жълтъците един по един, крем-сиренето, останалият пармезан, спанакът, индийското орехче и кайенският пипер. Слагат се скаридите.
- 5.
Белтъците се разбиват на сняг с щипка сол и се добавят с леко разбъркване към спаначената смес. Сипва се във формичките до 2/3 от обема им. Слагат се да се пекат в предварително загрята до 200° С фурна за 20-25 мин.
- 6.
Суфлетата се сервират горещи, като с лъжичка се прави дупка в центъра и там се налива от топлия сос.