Начало За нас Реклама Контакти

Суфле със скариди

Снимка за Суфле със скариди
90
Време за приготвяне: 90 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Soufflé на френски буквално означава "издут, издухан" и се използва за бухнали и въздушни ястия, но достатъчно плътни, за да запазят формата си. Рецептите могат да включват месо и колбаси, риба и морски дарове, дори плодове. Ние избрахме скариди и спанак.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. 400 г спанак
  2. 4 с. л. масло
  3. 3 с. л. брашно
  4. 1 ч. ч. прясно мляко
  5. 50 г пармезан, фино настърган
  6. 4 яйца
  7. 100 г крем-сирене
  8. 1 щипка индийско орехче
  9. 1 щипка кайенски пипер
  10. 100 г обелени сварени скариди, нарязани на ситно
  11.  сол и черен пипер на вкус
  12. за соса:
  13. 1 ч. ч. черупки от скариди
  14. 400 мл бяло вино
  15. 1 с. л. масло
  16. 1 стрък зелен лук, нарязан на ситно
  17. 1 ч. л. брашно
  18. 100 г скариди, сварени и нарязани на ситно
  19. 1 с. л. копър, нарязан на ситно

Начин на приготвяне

  1. 1.

    За соса черупките от скаридите се слагат в тавичка и се запичат в загрята фурна на 160° С за 20 мин., докато се зачервят добре. Горещи се заливат с виното и се варят, докато бульонът се редуцира до 1 ч. ч. Прецежда се.

  2. 2.

    Маслото за соса се стопява, зеленият лук се слага да се задуши леко, добавя се брашното, разбърква се и се налива прецеденото вино. Бърка се, докато се сгъсти. Слагат се скаридите и копърът. Сосът не бива да е много гъст. Държи се на топло.

  3. 3.

    Формички за суфле се намазват с масло и се поръсват с пармезан. Спанакът се измива и се нарязва на ситно. Слага се да завехне за 30 сек. в 1 с. л. сгорещено масло. Маха се от огъня и се отцежда от от течността.

  4. 4.

    Останалото масло се сгорещява и в него се слага брашното. Разбърква се и се налива млякото. Бърка се, докато се сгъсти. Маха се от огъня. Добавят се жълтъците един по един, крем-сиренето, останалият пармезан, спанакът, индийското орехче и кайенският пипер. Слагат се скаридите.

  5. 5.

    Белтъците се разбиват на сняг с щипка сол и се добавят с леко разбъркване към спаначената смес. Сипва се във формичките до 2/3 от обема им. Слагат се да се пекат в предварително загрята до 200° С фурна за 20-25 мин.

  6. 6.

    Суфлетата се сервират горещи, като с лъжичка се прави дупка в центъра и там се налива от топлия сос.


Подходящи типове вина
Септ. 2010
Още подобни рецепти
Коментари