Студена супа от цвекло и малини с прясно биволско сирене
Тази игра на вкусови контрасти и на цветове, сътворена от Емо Минев, може да я поиграе в дома си всеки, който обича експериментите в кухнята. Благоуханието и нежната свежест на малините уравновесяват дълбоко землистия тон на цвеклото, а общата им сладост е балансирана от едва доловимата горчивина на слабо соленото биволско сирене. Дресингът пък полага финалния щрих с далечния си аромат на чесън.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 4 малки глави цвекло
- 4 скилидки чесън
- 160 г малини
- 120 г прясно биволско сирене
- ½ с. л. винен оцет
- сол и черен пипер
-
1 с. л. зехтин
Начин на приготвяне
- 1.
Цвеклото се измива много внимателно, увива се във фолио заедно с целите скилидки чесън, малко зехтин, черен пипер и морска сол. Слага се в тавичка с малко вода и се пече във фурна на 200° С до готовност, или около 90 мин.
- 2.
Цвеклото се обелва и три от главите се пасират в блендер заедно с ¾ от малините, 50 мл минерална вода и няколко капки оцет. При нужда се доовкусява със сол и пипер. Сместа се прецежда през фина цедка и се охлажда 90 мин. в хладилника.
- 3.
За дресинга в сока, отделен във фолиото при печенето на цвеклото, се добавят зехтин, няколко капки оцет, сол и черен пипер.
- 4.
На дъното на дълбока чиния се сипва от студената супа, парчета цвекло от останалата глава и парчета прясно биволско сирене. Залива се с малко дресинг и се поднася.
Опитайте с чаша богато на аромати и вкусове шардоне, отлежавало в дъб - например Шабли.