Студена супа от авокадо със зелена салца
Напоследък все повече рецепти от Латинска Америка навлизат в кулинарното ни ежедневие. Вдъхновена от мексиканското гуакамоле, нашият шеф готвач Ивелина Иванова ви предлага тази студена кремсупа от авокадо, пикантно гарнирана с класическа салца.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 2 зрели плода авокадо
- 4 с. л. сок от лимон
- 1 скилидка чесън, нарязана на ситно
- 200 мл студен зеленчуков бульон
- 400 мл студено прясно мляко
- 100 мл заквасена сметана
- 1 к. л. сос табаско
- 1 с. л. зехтин
- морска сол и черен пипер на вкус
- магданоз за гарниране
- за салцата:
- 2 домата, нарязани на ситно, без семките
- 2 стръка зелен лук, нарязан на ситно
- 1 зелена люта чушка, нарязана на ситно
- 1 стрък целина, нарязан на ситно
- 1 с. л. нарязан магданоз
- 1 с. л. сок от лимон
Начин на приготвяне
- 1.
Първо се приготвя салцата. Смесват се доматите, лукът, чушката, магданозът и целината. Поръсват се с лимоновия сок и се слагат в хладилника.
- 2.
Авокадото се обелва и се слага да се пасира заедно с лимоновия сок, чесънъ и бульона. Прибавят се млякото, сметаната и табаското. Посолява се на вкус.
- 3.
Супата се сервира в охладени стъклени чаши. Отгоре се слага по лъжица от салцата, листенце магданоз и малко зехтин. Поръсва се с пипер и морска сол.
Съвет:
Пасирайте авокадото преди поднасяне, за да не загуби супата зеления си цвят. Може да прибавите и бучка лед в чашата.