Студена салата от паста
Многоликата същност на пастата е забележителна. Изсушените тестени форми се намират във всички типове ястия, дори и в десертите. Италианците ще се направят, че не забелязват последните, но салатата по тази рецепта на нашата приятелка Гергана Димитрова ще приемат сърдечно и лакомо.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 300 г паста фарфали
- 3 с. л. зехтин
- 250 г чери домати
- 4 с. л. рукола
- 40 г черни маслини без костилка
- 200 г биволска моцарела на хапки
-
сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Пастата се изсипва в тенджера с вряща и подсолена вода и се вари ал денте - около една минута по-малко от времето, обозначено на опаковката. След като се свари, веднага се залива със студена вода. Изцежда се и за да се слепва, се разбърква с една супена лъжица зехтин.
- 2.
Междувременно чери доматите се нарязват на половинки, а черните маслини - на кръгчета. Руколата се накъсва на едро, смесва се с чери доматите и маслините и се залива с останалите 2 супени лъжици зехтин.
- 3.
Зеленчуците се прибавят към сварената паста, овкусява се със сол и пипер и се разбърква добре. По желание се слага в хладилник да престои поне половин час.
- 4.
Точно преди сервиране се добавя отцедената моцарела и леко се разбърква. По желание може да се добави и консервирана риба тон или пилешко филе на късчета и да се сервира самостоятелно като лек обяд или брънч.