Средиземноморска салата с морски дарове
Главоногите мекотели, с които е приготвена тази салата, имат много характерна и приятна структура на месото, но морският им леко сладък вкус е този, който на първо място привлича изгладнелите им почитатели.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 500 г бейби калмари, сепия, октопод
- 4 с. л. зехтин
- 2 щипки сода бикарбонат
- 1 с. л. лимонов сок
- 1 ч. л. сол
- 1 ч. л. захар
- ⅓ ч. л. кимион
- 1 скилидка чесън, пресована
- за салатата:
- 2 ч. ч. рукола
- 1 зелена салата, накъсана на парчета
- 1 лимон, нарязан на резени
- 250 г чери доматчета
- за дресинга:
- 1 шалот, ситно нарязан
- 1 ч. л. пълнозърнеста горчица
- 1 с. л. мед
- 2 с. л. естрагонов оцет
- 100 мл зехтин
- сол на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Морските дарове се почистват. Тубите на калмарите и сепията се разрязват по дължина, разтварят се и се надраскват на ромбове от вътрешната страна, като се внимава да не се среже кожата. Всички морски дарове се разбъркват със содата, лимоновия сок, зехтина, солта, кимиона и чесъна. Оставят се в хладилника да се мариноват 30 мин. Отцеждат се и се слагат върху загрят намаслен грил-тиган за минута, докато се завият и променят цвета си.
- 2.
Смесват се продуктите за дресинга и морските дарове се слагат в него.
- 3.
Салатата се приготвя, като се разбъркат заедно зелените съставки, доматчетата и лимонът. Прибавя се дресингът с морските дарове, всичко се разбърква и се сервира.