Странджанска грис халва
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 600 мл прясно мляко
- 200 г захар
- 1 ч. л. ванилена захар
- 100 г масло
- 200 г грис
- 100 г белени бадеми
- пудра захар и канела за поръсване
Начин на приготвяне
- 1.
Млякото се кипва, сипва се захарта и се бърка, докато се разтвори. Добавя се ванилената захар.
- 2.
Маслото се сгорещява и в него се слагат грисът и бадемите. Бъркат се непрекъснато, докато порозовеят. Сипва се млякото, разбърква се около минута, съдът се затваря с чиста кърпа и капак и се оставя за 3 мин. на много тих огън, без да се разбърква.
- 3.
Отваря се, разбърква се много добре с вилица. Не бива да остане нито едно по-едро топче. Добрата грис халва е пухкава и въздушна. Сипва се в широка чиния. Поръсва се с пудрата захар и канелата.
Май 2014
Още подобни рецепти
Коментари