Стек с печени картофи и зелен сос
Солидните телешки Т-bone стекове само могат да спечелят още повече привърженици заради ароматния сос и запечените чеснови картофи.
СъставНеобходими продукти за 2 порции
- 2 T-bone стека
- 4 с. л. зехтин extra virgin
- за соса:
- 3 скилидки чесън, пресовани
- 1 връзка пресен кориандър, ситно нарязан
- 1 връзка пресен магданоз, ситно нарязан
- 1 с. л. листа от мащерка
- 1 ч. л. риган
- 1 с. л. сушена червена чушка, натрошена
- 1 с. л. фино настъргана лимонова кора
- ½ ч. л. черен пипер
- 2 с. л. винен оцет
- 125 мл зехтин extra virgin
- 1 ч. л. хималайска сол
- 100 мл сок от ананас
- за картофите:
- 4 средни картофа
- 2 скилидки чесън
- 1 с. л. зехтин extra virgin
- 2 с. л. масло
-
хималайска сол
Начин на приготвяне
- 1.
Всички продукти за соса без сока от ананас се смесват и се пасират заедно.
- 2.
Към половината от соса се добавя ананасовият сок и в получената марината се слагат стековете за 1 нощ в хладилника. Изваждат се поне 1 час преди печенето, за да са със стайна температура.
- 3.
Картофите се измиват добре и с остър и тънък нож се нарязват на тънки резенчета, без да се срязват до края. Между всеки две резенчета се слага по едно тънко резенче чесън. Поръсват се със сол, зехтин и стопено масло. Слагат се да се пекат във фурна, загрята на 200° С, за около 1 час.
- 4.
Тиганът се загрява до средно висока температура. Слага се лъжица зехтин и се стековете се изпичат по 2 мин. от всяка страна. Може да се изпекат и на грил или на грил-тиган. Допичат се 5 – 10 мин. в загрята фурна на 220° С. Ако имате термометър за месо, сурово изпечено е месото с температура 50° С, средно изпечено е на 55° С, а добре изпечено - на 65° С. Накрайникът на термометъра се слага в средата в най-дебелата част на месото, далече от костта.
- 5.
Изпечените стекове се оставят да починат 3-4 мин., преди да се поднесат.
- 6.
Гарнират се останалия сос и печените картофи.