Начало За нас Реклама Контакти

Стек с печени картофи и зелен сос

Снимка за Стек с печени картофи и зелен сос
80
Време за приготвяне: 80 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Солидните телешки Т-bone стекове само могат да спечелят още повече привърженици заради ароматния сос и запечените чеснови картофи.

СъставНеобходими продукти за 2 порции

  • 2 T-bone стека
  • 4 с. л. зехтин extra virgin
  • за соса:
  • 3 скилидки чесън, пресовани
  • 1 връзка пресен кориандър, ситно нарязан
  • 1 връзка пресен магданоз, ситно нарязан
  • 1 с. л. листа от мащерка
  • 1 ч. л. риган
  • 1 с. л. сушена червена чушка, натрошена
  • 1 с. л. фино настъргана лимонова кора
  • ½ ч. л. черен пипер
  • 2 с. л. винен оцет
  • 125 мл зехтин extra virgin
  • 1 ч. л. хималайска сол
  • 100 мл сок от ананас
  • за картофите:
  • 4 средни картофа
  • 2 скилидки чесън
  • 1 с. л. зехтин extra virgin
  • 2 с. л. масло
  •  хималайска сол
     

Начин на приготвяне

  • 1.

    Всички продукти за соса без сока от ананас се смесват и се пасират заедно.

  • 2.

    Към половината от соса се добавя ананасовият сок и в получената марината се слагат стековете за 1 нощ в хладилника. Изваждат се поне 1 час преди печенето, за да са със стайна температура.

  • 3.

    Картофите се измиват добре и с остър и тънък нож се нарязват на тънки резенчета, без да се срязват до края. Между всеки две резенчета се слага по едно тънко резенче чесън. Поръсват се със сол, зехтин и стопено масло. Слагат се да се пекат във фурна, загрята на 200° С, за около 1 час.

  • 4.

    Тиганът се загрява до средно висока температура. Слага се лъжица зехтин и се стековете се изпичат по 2 мин. от всяка страна. Може да се изпекат и на грил или на грил-тиган. Допичат се 5 – 10 мин. в загрята фурна на 220° С. Ако имате термометър за месо, сурово изпечено е месото с температура 50° С, средно изпечено е на 55° С, а добре изпечено - на 65° С. Накрайникът на термометъра се слага в средата в най-дебелата част на месото, далече от костта.

  • 5.

    Изпечените стекове се оставят да починат 3-4 мин., преди да се поднесат.

  • 6.

    Гарнират се останалия сос и печените картофи.
     


Подходящи типове вина
Февр. 2013
Още подобни рецепти
Коментари