Стек на тиган със сос от синьо сирене
Дори и в най-спартански обзаведената кухня, в която няма ни една тенджера, или пък хора, нанесли се току-що в нова къща, винаги ще се намери един тиган. В случай че ви обземе необуздан глад, с помощта на този съд и поне един котлон ще можете да сътворите цяло вълшебство, а мъжката част от вашето семейство ще ви падне в краката от благодарност.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 4 телешки стека по 200 г от контрафилето
- 100 г синьо сирене
- 30 г масло
- 5 с. л. заквасена сметана
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
- 2 с. л. коняк, по желание
Начин на приготвяне
- 1.
Месото се натрива със сол и черен пипер. В тиган се слагат 1 лъжица от маслото и в него се пекат стековете по 4-6 мин. от всяка страна. Изваждат се и се слагат на топло.
- 2.
Смесват се настърганото сирене и сметаната.
- 3.
Останалата мазнина от печенето се изхвърля, в тигана се налива конякът, загрява се, запалва се. Слагат се останалото масло и сметановата смес. Всичко се разбърква внимателно.
- 4.
Стековете се сервират със соса.