Старозагорски тюрлю гювеч
Гювечът винаги е едно голямо традиционно удоволствие - особено, ако си изберем пресни и качествени продукти. Какъв по-добър сезон за един тюрлю гювеч от есента? Характерен за старозагорската рецепта е киселият елемент - най-често неузряло грозде или както го наричат местните "ягорида".
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 600 гагнешко или овнешко месо
- 100 гмасло
- 1 главалук, нарязан на кръгчета
- 1 ч. ч.бамя
- 2червени чушки, нарязани на кръгчета
- 2зелени чушки, нарязани на кръгчета
- 3картофа, нарязани на кръгчета
- 2тиквички, нарязани на колелца
- 1патладжан, нарязан на кубчета
- 2 с. л. кисело, неузряло грозде или кисели краставички
- 2домата, обелени и нарязани на малки кубчета
- 1 с. л.доматено пюре, разтворено в 100 мл вода
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Месото се нарязва на парчета, посолява се и се поръсва с черния пипер. Слага се с чаша вода да се задуши на котлона. Когато водата изври, месото се прехвърля в пръстен или огнеупорен съд.
- 2.
Патладжанът се посолява и след 10 мин. се измива от черния сок.
- 3.
Зеленчуците се подреждат на пластове върху месото. Най-отгоре се слагат доматите и разтвореното доматено пюре. Посолява се и се полива с разтопеното масло.
- 4.
Гювечът се слага да се пече, докато омекнат зеленчуците.