Начало За нас Реклама Контакти

Сръбски кебапчета с млечен сос и картофи

Снимка за Сръбски кебапчета с млечен сос и картофи
90
Време за приготвяне: 1 нощ за отлежаване на каймата + 90 мин.
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Сръбските ɦевапчиħи обикновено се приготвят от свинско и говеждо месо, но често в тях се включва и агнешкото. Минималната порция се състои от 5 броя, а за нормална се смята двойно по-голямата. 

СъставНеобходими продукти за 4 -6 порции

  1. 300 г агнешко месо
  2. 300 г телешко месо
  3. 300 г свинско месо
  4. 2 скилидки чесън, ситно нарязани
  5. 1 малка глава лук, ситно нарязана
  6. 50 мл газирана вода
  7. 1 щипка сода бикарбонат
  8. 1 белтък
  9. 1 ч. л. сол
  10. 1 ч. л. смлян черен пипер
  11. ½ ч. л. червен пипер
  12.  лют червен пипер на вкус
  13.  олио за намазване
  14. за млечния сос:
  15. 500 г кисело мляко
  16. ½ краставица
  17. 2 скилидки пресован чесън
  18. 1 с. л. лимонов сок
  19. 1 щипка лют пипер
  20.  сол на вкус
  21. за гарниране:
  22. 1 кг средни картофи с еднаква големина, обелени
  23. 1 кг домати, обелени и нарязани на кубчета
  24. 2 с. л. листа от пресен риган или 1 ч. л. сушен
  25. 2 с. л. зехтин
  26. 150 г овче сирене
  27. 4 с. л. черни маслини
  28. 3 скилидки чесън, ситно нарязани
  29. 3 с. л. меко масло
  30. 4 с. л. магданоз, нарязан на ситно
  31.  сол и черен пипер на вкус
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Трите вида месо се смилат заедно с месомелачка. Слагат се за втори път да се смелят заедно с лука и чесъна.

  2. 2.

    Към каймата се добавят солта, леко разбитият белтък, трите вида пипер, содата и по малко се добавя газираната вода. Сместа се оставя да постои на хладно за една нощ.

  3. 3.

    С мокри ръце се оформят малки кебапчета с дължина около 3 см. Намазват се с олио и се изпичат на грил или грил-тиган на умерен огън.

  4. 4.

    Краставицата за соса се настъргва, леко се посолява и се оставя в гевгир да се отцеди за 30 мин. Смесва се с млякото, солта, пипера и лимоновия сок.

  5. 5.

    Доматите за гарнитурата се смесват със солта, черния пипер и ригана. Слагат се на дъното на тавичка.

  6. 6.

    Картофите се нарязват като ветрило на тънки резени, като не се срязват докрай. Поставят се върху доматения сос. Поливат се със зехтина и се пекат 45 мин. в загрята фурна на 200˚ С.

  7. 7.

    Сиренето се натрошава. Маслото се разбърква с чесъна и магданоза.

  8. 8.

    Картофите се намазват с маслото и се поръсват със сиренето. Между тях се слагат маслините. Всичко се запича още 15 мин.
     


Подходящи типове вина
Ноем. 2013
Още подобни рецепти
Коментари