Сръбски кебапчета с млечен сос и картофи
Сръбските ɦевапчиħи обикновено се приготвят от свинско и говеждо месо, но често в тях се включва и агнешкото. Минималната порция се състои от 5 броя, а за нормална се смята двойно по-голямата.
СъставНеобходими продукти за 4 -6 порции
- 300 г агнешко месо
- 300 г телешко месо
- 300 г свинско месо
- 2 скилидки чесън, ситно нарязани
- 1 малка глава лук, ситно нарязана
- 50 мл газирана вода
- 1 щипка сода бикарбонат
- 1 белтък
- 1 ч. л. сол
- 1 ч. л. смлян черен пипер
- ½ ч. л. червен пипер
- лют червен пипер на вкус
- олио за намазване
- за млечния сос:
- 500 г кисело мляко
- ½ краставица
- 2 скилидки пресован чесън
- 1 с. л. лимонов сок
- 1 щипка лют пипер
- сол на вкус
- за гарниране:
- 1 кг средни картофи с еднаква големина, обелени
- 1 кг домати, обелени и нарязани на кубчета
- 2 с. л. листа от пресен риган или 1 ч. л. сушен
- 2 с. л. зехтин
- 150 г овче сирене
- 4 с. л. черни маслини
- 3 скилидки чесън, ситно нарязани
- 3 с. л. меко масло
- 4 с. л. магданоз, нарязан на ситно
-
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Трите вида месо се смилат заедно с месомелачка. Слагат се за втори път да се смелят заедно с лука и чесъна.
- 2.
Към каймата се добавят солта, леко разбитият белтък, трите вида пипер, содата и по малко се добавя газираната вода. Сместа се оставя да постои на хладно за една нощ.
- 3.
С мокри ръце се оформят малки кебапчета с дължина около 3 см. Намазват се с олио и се изпичат на грил или грил-тиган на умерен огън.
- 4.
Краставицата за соса се настъргва, леко се посолява и се оставя в гевгир да се отцеди за 30 мин. Смесва се с млякото, солта, пипера и лимоновия сок.
- 5.
Доматите за гарнитурата се смесват със солта, черния пипер и ригана. Слагат се на дъното на тавичка.
- 6.
Картофите се нарязват като ветрило на тънки резени, като не се срязват докрай. Поставят се върху доматения сос. Поливат се със зехтина и се пекат 45 мин. в загрята фурна на 200˚ С.
- 7.
Сиренето се натрошава. Маслото се разбърква с чесъна и магданоза.
- 8.
Картофите се намазват с маслото и се поръсват със сиренето. Между тях се слагат маслините. Всичко се запича още 15 мин.
- Грюнер велтлинер Гренаш блан
- Свежо младо червено България/Европа Свежо младо червено Нов свят
- Младо вино/Божоле нуво Пино ноар Нов свят
- Мелник Мавруд
- Памид Рубин
- Мерло Европа/България Каберне совиньон Европа/България
- Карменер Чили/Нов свят Карменер България/Европа
- Малбек България/Европа Червено Испания
- Червено Австрия Розе България