Начало За нас Реклама Контакти

Спагети със сос с червена леща

Снимка за Спагети със сос с червена леща
60
Време за приготвяне: 60 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Лесният сос в тази рецепта може да се приеме за вегетариански вариант на прочутото рагу ала болонезе с телешко месо, заместено тук от богатата на протеини червена леща.

СъставНеобходими продукти за 5-6 порции

  • 1 с. л. сушени манатарки
  • 3 с. л. зехтин
  • 1 глава лук, ситно нарязана
  • 2 скилидки чесън, нарязани
  • 1 морков, нарязан на малки кубчета
  • 1 стрък селъри или резен целина, нарязани
  • 1 ч. ч. червена леща
  • 100 мл бяло вино
  • 200 г домати, обелени и нарязани на кубчета или от консерва
  • 1 ч. л. сушен риган
  • 1 с. л. листа от прясна мащерка
  • 500 г лингуини или спагети
  • 1 с. л. зехтин екстра върджин за пастата
  • ½ ч. л. черен пипер
  •  сол на вкус

Начин на приготвяне

  • 1.

    Манатарките се заливат с 400 мл вряща вода и се оставят за 20 мин. Нарязват се на ситно, а бульонът се запазва.

  • 2.

    Зехтинът се загрява и в него се слагат лукът, чесънът, морковите и селърито. Разбъркват се 5-6 мин. на умерен огън. Слага се измитата и подсушена леща, разбърква се. Сипва се виното и се бърка, докато се изпари. Добавят се гъбите, доматите и запазеният гъбен бульон. Слагат се риганът, мащерката и солта, съдът се затваря с капака и се оставя да къкри, докато се абсорбира течността и лещата се свари.

  • 3.

    През това време пастата се сварява според указанията на опаковката. Отцежда се и се разбърква със зехтина и пипера. Слага се в чиния и отгоре се разпределя готовия сос.

Подходящи типове вина
Март 2015
Още подобни рецепти
Коментари