Спагети със сос с червена леща
Лесният сос в тази рецепта може да се приеме за вегетариански вариант на прочутото рагу ала болонезе с телешко месо, заместено тук от богатата на протеини червена леща.
СъставНеобходими продукти за 5-6 порции
- 1 с. л. сушени манатарки
- 3 с. л. зехтин
- 1 глава лук, ситно нарязана
- 2 скилидки чесън, нарязани
- 1 морков, нарязан на малки кубчета
- 1 стрък селъри или резен целина, нарязани
- 1 ч. ч. червена леща
- 100 мл бяло вино
- 200 г домати, обелени и нарязани на кубчета или от консерва
- 1 ч. л. сушен риган
- 1 с. л. листа от прясна мащерка
- 500 г лингуини или спагети
- 1 с. л. зехтин екстра върджин за пастата
- ½ ч. л. черен пипер
- сол на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Манатарките се заливат с 400 мл вряща вода и се оставят за 20 мин. Нарязват се на ситно, а бульонът се запазва.
- 2.
Зехтинът се загрява и в него се слагат лукът, чесънът, морковите и селърито. Разбъркват се 5-6 мин. на умерен огън. Слага се измитата и подсушена леща, разбърква се. Сипва се виното и се бърка, докато се изпари. Добавят се гъбите, доматите и запазеният гъбен бульон. Слагат се риганът, мащерката и солта, съдът се затваря с капака и се оставя да къкри, докато се абсорбира течността и лещата се свари.
- 3.
През това време пастата се сварява според указанията на опаковката. Отцежда се и се разбърква със зехтина и пипера. Слага се в чиния и отгоре се разпределя готовия сос.