Спагети с патладжани, домати и маслини
Когато времето е горещо и не ви се остава за дълго време край печката, спагетите са доброто разрешение на проблема. Тази рецепта съчетава летни зеленчуци, маслини и една идея обединяващ чесън.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 2 патладжана, нарязани на малки кубчета
- 3 с. л. зехтин
- 3 скилидки чесън, ситно нарязани
- 1 люта чушка, ситно нарязана, по желание
- 100 г маслини каламата или други черни натурални маслини
- 2 домата, обелени и нарязани на малки кубчета
- 500 г спагети
- 1 ч. ч. настърган пармезан или кашкавал
- 3 с. л. босилек или магданоз, ситно нарязани
- сол на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Кубчетата патладжани се слагат в купа с 2 л студена вода и 1 шепа сол. Оставят се за 10 мин., прецеждат се и се подсушават. През това време се нарязват другите зеленчуци и се кипва вода за спагетите.
- 2.
В загретия зехтин се слагат кубчетата патладжан и се разбъркват на умерен огън за 9-10 мин. или докато се зачервят. Добавят се чесънът и чушката, разбърква се, докато чесънът стане ароматен, и се слагат маслините и доматите.
- 3.
Спагетите се сваряват според указанията на опаковката, отцеждат се и горещи се сервират със соса, поръсени с пармезана и босилека.