Спагети карбонара
Голяма част от италианските класически рецепти не изискват повече от половин час за приготвяне. Такава е и рецептата за прочутите и безкрайно вкусни спагети карбонара.
СъставНеобходими продукти за 4 - 6 порции
- 500 г спагети
- 200 г гуанчиале (сушени свински бузи) или бекон, нарязани
- 200 мл сметана 35%
- 100 г настъргано пармиджано
- 4 яйца, разбити
- сол, черен пипер вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Прошутото или беконът се слагат в сух тиган с незалепващо покритие и се разбъркват, докато станат хрупкави.
- 2.
Яйцата, сметаната и пармезанът се разбиват в дълбока купа. Подправят се с черен пипер на вкус.
- 3.
Спагетите се сваряват според указанията на опаковката.
- 4.
Отцеждат се и се връщат в тенджерата. Още горещи се смесват с яйчната смес и прошутото и се разбъркват. Захлупват се с капак и се оставят за 2-3 минути покрити, като се разтръскват от време на време. Остатъчната топлина от спагетите и тенджерата е достатъчна, за да сготви яйцата. Сервират се веднага.