Спагети ала путанеска
Тази дъхава южноиталианска класика е едно от най-чистите въплъщения на средиземноморския вкус. Историите за създаването й са много, но най-популярната е за една дама с леко поведение или puttana, на която се наложило да приготви набързо паста за гости с каквото било останало по шкафовете и метнала в тигана няколко маслини, каперси, доматчета, чесън, люта чушка и филенца аншоа. Получил се невероятно добър резултат - уверете се сами.
СъставНеобходими продукти за 4 - 6 порции
- 500 г спагети
- 3 с. л. зехтин
- 2 скилидки чесън, ситно нарязани
- 2 с. л. каперси
- 1 ч. ч. черни маслини, нарязани
- 10 филета аншоа в олио, едро нарязани
- 1 малка червена люта сушена чушка, натрошена
- 1 с. л. сух риган
- 800 г консервирани домати
- 2 с. л. пресен босилек, нарязан
- сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
В сгорещения зехтин се слагат чесънът, каперсите, маслините, аншоата, лютата чушка и риганът. Разбъркват се 2-3 мин., добавят се доматите и сосът се оставя да къкри 4-5 мин. Овкусява се със сол и черен пипер.
- 2.
Спагетите се сваряват според инструкциите на опаковката.
- 3.
Отцеждат се и се слагат в соса.
- 4.
Поръсват се с босилека и малко зехтин.