Сотирани пресни картофи
Деликатният вкус на пресните картофки е забележителен с това, че се нуждае от малък брой ароматни поддръжници, за да достигне върха си. В тази класическа рецепта това са зехтинът, маслото, чесънът и копърът.
СъставНеобходими продукти за 4
- 1 кг по-дребни пресни картофи
- 2 с. л. зехтин
- 2 с. л. масло
- 2 с. л. копър, нарязан на ситно
- 1 скилидка чесън, ситно нарязана
-
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Картофите се измиват добре, без да се белят, заливат със студена вода и се слагат да заврат. След като поврат 10 мин., се прецеждат и подсушават добре. Охлаждат се. По-едрите картофи се срязват на половина.
- 2.
В тиган с незалепващо покритие се загряват зехтинът и маслото. Добавят се картофите и се разбъркват на умерен огън около 10 мин. или докато се зачервят добре от всички страни.
- 3.
Посоляват се и се добавят чесънът и копърът. Разбъркват се още около 1 мин. и се сервират.