Сос от сливи
Този сладко-кисел и доста гъст сос е изключително популярен в своята родина, а имайки предвид и хилядите, а може би милионите, китайски ресторанти, и по целия свят. Той придружава най-вече пържени ястия, както и свинско, и патешко месо.
СъставНеобходими продукти за 0
- 100 мл вода
- 50 г захар
- 1 с. л. винен оцет
- 200 г сини сливи, почистени, обелени и пасирани
- 1 с. л. слънчогледово олио
- 1 сушена чили чушчица, почистена от семките и нарязана на фини лентички
- 1 скилидка чесън, ситно нарязана
- 1 малка глава лук, ситно нарязан
- 1 тънък резен джинджифил
Начин на приготвяне
- 1.
С водата и захарта се приготвя светъл карамел в дълбок тиган за сосове. Добавя се оцетът, разбърква се, за да се разтвори карамелът, и се оставя да поизври. Добавя се сливовото пюре и след като кипне, се оставя да къкри 10-20 мин.
- 2.
В друг тиган се сгорещява олиото и чили чушката се сотира, докато стане яркочервена. Добавя се чесънът, за да си пусне аромата, после и лукът се сотира до прозрачно. Джинджифилът също се слага да се сотира за 1-2 мин.
- 3.
В тигана за пържене се изсипва пюрето от сливи и се разбърква. Оставя се да къкри 5-10 мин. Маха се от огъня и джинджифилът се изважда.