Начало За нас Реклама Контакти

Солянка

Снимка за Солянка
150
Време за приготвяне: 150 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Солянките са една особена категория руски супи. Навремето са били обикновена селска храна, сготвена с остатъците от другите ястия. Но достигнали градовете, изискващите строг кулинарен ритуал богати и накиселяващи супи се превърнали в своеобразен показател за качествата на ресторантите, които ги сервират - колкото по-качествени са използваните продукти, толкова е по-добро заведението. А тази рецепта само може да спечели, ако се възползвате от преимуществото на добрите съставки.  

СъставНеобходими продукти за 6-8 порции

  1. 800 г телешко месо с кости
  2. 200 г пилешко месо, нарязано на кубчета
  3. 100 г шунка, нарязана на ивици
  4. 200 г кренвирши, нарязани на кръгчета
  5. 1 морков, нарязан на ситно
  6. 1 с. л. брашно
  7. 1 с. л. масло
  8. 1 глава лук, нарязана на ситно
  9. 2 кисели краставички, ситно нарязани
  10. 200 г мариновани гъби, нарязани
  11. 100 г зелени маслини
  12. 1 с. л. каперси, по желание
  13. 200 г заквасена сметана
  14. 1 дафинов лист
  15.  сол и пипер на вкус

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Телешкото месо се залива с 2,5 литра студена вода и се слага да заври. Обира се отделената пяна. Когато престане да образува пяна, се слагат дафиновият лист и 10 зърна черен пипер. Вари се около 2 часа, докато месото омекне.

  2. 2.

    Отделят се костите и се нарязва на кубчета.

  3. 3.

    Бульонът се посолява на вкус и се слага отново да заври и към него се добавят пилешкото месо и морковът. След 10 мин. се слагат свареното телешко, шунката и кренвиршите.

  4. 4.

    В загрятото масло се задушава лукът за 2-3 мин., добавят се киселите краставици, гъбите и маслините. Разбъркват се 1-2 мин., слага се брашното, бърка се отново и се разрежда с чаша от бульона. Добавя се към супата заедно с каперсите. Всичко се оставя да покъкри 10 мин.

  5. 5.

    Сваля се от огъня и се добавя сметаната. Може да се поднесе с лимонов сок и счукан чесън.
     


Подходящи типове вина
Март 2011
Още подобни рецепти
Коментари