Солянка
Солянките са една особена категория руски супи. Навремето са били обикновена селска храна, сготвена с остатъците от другите ястия. Но достигнали градовете, изискващите строг кулинарен ритуал богати и накиселяващи супи се превърнали в своеобразен показател за качествата на ресторантите, които ги сервират - колкото по-качествени са използваните продукти, толкова е по-добро заведението. А тази рецепта само може да спечели, ако се възползвате от преимуществото на добрите съставки.
СъставНеобходими продукти за 6-8 порции
- 800 г телешко месо с кости
- 200 г пилешко месо, нарязано на кубчета
- 100 г шунка, нарязана на ивици
- 200 г кренвирши, нарязани на кръгчета
- 1 морков, нарязан на ситно
- 1 с. л. брашно
- 1 с. л. масло
- 1 глава лук, нарязана на ситно
- 2 кисели краставички, ситно нарязани
- 200 г мариновани гъби, нарязани
- 100 г зелени маслини
- 1 с. л. каперси, по желание
- 200 г заквасена сметана
- 1 дафинов лист
- сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Телешкото месо се залива с 2,5 литра студена вода и се слага да заври. Обира се отделената пяна. Когато престане да образува пяна, се слагат дафиновият лист и 10 зърна черен пипер. Вари се около 2 часа, докато месото омекне.
- 2.
Отделят се костите и се нарязва на кубчета.
- 3.
Бульонът се посолява на вкус и се слага отново да заври и към него се добавят пилешкото месо и морковът. След 10 мин. се слагат свареното телешко, шунката и кренвиршите.
- 4.
В загрятото масло се задушава лукът за 2-3 мин., добавят се киселите краставици, гъбите и маслините. Разбъркват се 1-2 мин., слага се брашното, бърка се отново и се разрежда с чаша от бульона. Добавя се към супата заедно с каперсите. Всичко се оставя да покъкри 10 мин.
- 5.
Сваля се от огъня и се добавя сметаната. Може да се поднесе с лимонов сок и счукан чесън.