Сочни печени миди
Когато се приготвят миди, обикновено се мисли в посока към минимизиране на съставките в рецептата. Но и обратният подход води до невероятни вкусови усещания, както ще разберете, когато сготвите това хармонично ястие.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 32 - 40 едри черни миди
- 1 дафинов лист
- 100 мл вермут или бяло вино
- 1 франзела
- 3 с. л. зехтин
- 3 скилидки чесън, ситно нарязани
- 1 глава лук, ситно нарязан
- 500 г домати, обелени и ситно нарязани
- 1 с. л. доматено пюре
- сол и пипер на вкус
- 1 щипка риган
- 1 топка моцарела, нарязана на малки кубчета
-
2 с. л. магданоз, ситно нарязан
Начин на приготвяне
- 1.
Мидите се изстъргват с твърда четка под течаща вода, “мустаците” им се изскубват. Пускат се заедно с дафиновия лист в голяма тенджера и се заливат с виното. Оставят се на умерен огън за 3 мин., затворени с капак, като се разтръскват от време на време. Отварят се, изваждат се отворените миди, а другите се оставят още 2-3 мин. на огъня. Неотворените миди се изхвърлят. Бульонът се прецежда и се запазва за супа или сос. Може и да се замрази.
- 2.
Едната мидена черупка се отстранява, а ядката се оставя в другата. Франзелата се нарязва на филийки, които се запичат, докато леко се зачервят.
- 3.
Дъното на тава се натърква с една скилидка чесън, разрязана на две, и се намазва със зехтин. Подреждат се филийките франзела. Върху всяка се слага по една мида.
- 4.
Лукът и чесънът се сотират в загретия зехтин за минута, огънят се намалява и се оставят на умерена температура 5-6 мин. Добавят се доматите и доматеното пюре. Разбъркват се на умерен огън 10 мин., подправят се на вкус със сол и пипер и се слага риганът. Сосът трябва да е станал гъст.
- 5.
Сосът се разпределя щедро в мидените черупки и се поръсва с парченца моцарела и нарязан магданоз.
- 6.
Мидите се запичат под силно нагрят грил не повече от 10 мин., докато сиренето се зачерви. Поднасят се горещи.