Сочни китайски пелмени на пара
Китайските пелмени или дим сум са сред най-обичаните ястия за делник и празник в необятната азиатска страна. Вариантите за пълнежа им са толкова многообразни колкото и местата и домовете в Китай, където те са на почит.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 500 г брашно
- 1 ч. л. сол
- 250 мл студена вода
- 500 г свинска кайма
- 1 с. л. соев сос
- ½ ч. л. оризов или ябълков оцет
- 1 ч. л. настърган пресен джинджифил
- 1 ч. л. сусамово олио
- 2 с. л. фъстъчено или слънчогледово олио
- за салатата от моркови:
- 500 г моркови
- 1 ч. л. сол
- 2 с. л. лучени кълнове или ситно нарязан пресен лук
- 4 с. л. соеви кълнове
- 1 с. л. пресен кориандър или магданоз, нарязан на ситно
- ½ ч. л. сусамово олио
- 2 с. л. слънчогледово олио
- 1 щипка лют червен пипер
- 1 скилидка чесън, ситно нарязана
- 1 ч. л. захар
- 1 ч. л. оризов или ябълков оцет
- сол на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Брашното се пресява, разбърква се със солта и се обърква на тесто с водата. Оставя се да почине 15 мин. и се меси 5 мин. до твърдо еластично тесто. Оставя се да почине 10 мин.
- 2.
Месото се обърква със соевия сос, оцета, джинджифила, сусамовото и фъстъченото олио.
- 3.
Тестото се разделя на топки по 15 г, които се сплескват с ръце и се разточват на кръгове с диаметър 8 см. В средата на всеки кръг се слага по 1 с. л. от пълнежа и краищата се събират към върха, като се прищипват така, че да се получат плисета. Между тях в центъра трябва да остане малка дупчица.
- 4.
Пелмените се слагат в кошница за варене на пара и се оставят за
- 5.
Морковите за салатата се нарязват на дълги тънки ивици с белачка за зеленчуци. Поръсват се със солта, разбъркват се и се оставят да постоят 15 мин. Измиват се в гевгир под течаща вода. Морковите се разбъркват с кориандъра, лучените и соевите кълнове.
- 6.
Смесват се сусамовото, слънчогледовото олио, лютият пипер, чесънът, захарта, оцетът и сол на вкус и се залива салатата. Всичко се разбърква и се поднася.