Снежни топки с локум
СъставНеобходими продукти за около 30 броя
- ½ ч. ч. кисело мляко
- 1 ч. л. сода бикарбонат
- 2 с. л. настъргана лимонова или портокалова кора
- ½ ч. ч. стопено масло
- 1 ч. ч. стопена мас
- 700 г брашно
- 1 кутия локум, нарязан на кубчета
- 1 белтък
- 1 ч. ч. смлени орехи
- 1 ч. ч. пудра захар за поръсване
Начин на приготвяне
- 1.
Содата се слага в киселото мляко заедно с настърганата кора, прибавят се маста и маслото. Ръси се по малко от брашното, като се разбърква непрекъснато. Омесва се меко тесто.
- 2.
От тестото се късат малки парченца, сплескват се на питки и в средата им се слага по парченце локум. Питките се затварят и се оформят топчета. Всяко топче се намазва с белтък и се овалва в смлените орехи.
- 3.
Готовите топчета се слагат в леко намазнена тава и се пекат на 180º С, докато порозовеят.
- 4.
Още горещи, готовите топки се поръсват обилно с пудра захар.
Съвет: Ако използвате само масло, прибавете по-малко брашно. Тестото трябва да бъде меко.